Zwaarbevochten overwinning voor dammers

PUTTEN – In de vijfde ronde van de Gelderse Hoofdklasse speelde het eerste team van de Puttense DamClub in eigen huis tegen de dammers van WDV Winterswijk. Ondanks het verschil tussen het aantal behaalde wedstrijdpunten (zes voor Putten, nul voor Winterswijk) had Putten niet te rekenen op een gemakkelijke overwinning. Sterker nog, de Puttense dammers kwamen goed weg met de kleinste overwinning (9-7) al was er aan de teamoverwinning toch weinig af te doen.

Herman Arissen toonde zich een combinatiespecialist en maakte in een klassieke stand dam tegen Jan Elgershuizen waarbij maar liefst elf schijven van het bord gingen. Elgershuizen zag twee zetten later van een verdere strijd af (2-0). Jaap van de Werfhorst speelde een goede partij tegen de jeugdige Erik ten Hagen en kwam positioneel aanzienlijk beter te staan. In de cruciale fase greep Van de Werfhorst naar de verkeerde schijf en verloor combinatief (2-2). Vervolgens zette de kopman van Winterswijk, Frits Zegelink, zelfs de uitspelende ploeg op voorsprong door Patrick Wielemout met het dubbeloffer van Dussaut te verschalken (2-4).

Joras Ferwerda bewees zijn waarde voor Putten, hij speelde een solide partij tegen Zeeg Jongkoen en wist na schijfwinst de partij door een doorbraak naar dam naar zich toe te trekken (4-4). Henry Kieft speelde tegen Frank ten Hagen waarbij de Winterswijker licht voordeel had in het middenspel. In het dunne eindspel waren de betere papieren voor Kieft, de remise was echter onvermijdelijk (5-5). Ook Herman Cousijnsen deelde de punten met tegenstander Gerard Korten. Vanuit de opening kwam er een flankaanval op het bord, in het middenspel ging de strijd om het centrum en in het eindspel kozen beide positionering om door te breken naar dam. Na wederzijdse doorbraak werd de strijd gestaakt (6-6).

Teamleider Henk Timmer verraste tegenstander en toeschouwers door in een flinterdunne stand (vier om vier) met een lichte combinatie op tempo te winnen (dubbele oppositie). Tegenstander Erik Oonk, die voor de klokcontrole vanuit een mindere positie een drie-om-drie miste met tenminste remise, telde de tempo’s en gaf vervolgens – bevestigend – op (8-6). Hiermee leek Henk Timmer de matchwinner te worden aangezien de vier partijen die bij een 4-4 tussenstand nog bezig waren allen in remise leken te gaan eindigen.

De ogen waren gericht op het tweede bord waar Alderliesten tegen Spruijt speelde. Alderliesten kwam beter uit de startblokken en sloot zijn tegenstander op in een lange vleugel-opsluiting. In het middenspel wist Alderliesten zijn voordeel onvoldoende uit te bouwen waardoor Spruijt terugkwam in de wedstrijd. Na de klokcontrole bood Alderliesten remise aan dat resoluut door Spruijt werd geweigerd. Alderliesten koos de – in zijn ogen – snelste weg naar dam maar kreeg het spreekwoordelijke deksel op z’n neus. Een kleine combinatie bracht Alderliesten in het nauw. Spruijt speelde het winnende eindspel echter onzorgvuldig en kon in een remisestelling – toen Alderliesten reglementair de remise opeiste aangezien drie keer dezelfde stand op het bord stond waarbij Spruijt aan de beurt was – niet anders dan in remise berusten (9-7).

Door deze overwinning stijgt Putten naar de derde plaats met acht wedstrijdpunten. De acht behaalde wedstrijdpunten zijn met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid voldoende om degradatie te voorkomen. Zowel WDV Winterswijk als de Kroonschijf Ede staan in de dieprode cijfers (nul punten uit vijf wedstrijden) terwijl er twee ploegen zijn met slechts twee wedstrijdpunten. De volgende wedstrijd is de uitwedstrijd op dinsdagavond 27 november tegen DES Lunteren in de Schuifeldam.

PDC Putten WDV Winterswijk 9-7
1) Patrick Wielemout Frits Zegelink 0-2 (3) partij
2) Alderliesten Spruijt 1-1 (8) partij
3) Jaap van de Werfhorst Erik ten Hagen 0-2 (2) partij
4) Herman Cousijnsen Gerard Korten 1-1 (6) partij
5) Herman Arissen Jan Elgershuizen 2-0 (1) partij
6) Joras Ferwerda Zeeg Jongkoen 2-0 (4) partij
7) Henk Timmer Erik Oonk 2-0 (7) partij
8) Henry Kieft Frank ten Hagen 1-1 (5) partij

Geef een reactie