Wisselende kansen bij Puttense DamClub

PUTTEN – De clubavond van de Puttense DamClub kenmerkte zich vrijdagavond door wisselende kansen. Een aantal spelers verloor terwijl zij op bepaalde momenten toch voordeel kon krijgen. Veranderingen in de tussenstand zullen er echter nauwelijks zijn. Alleen Harry Roffel won van een speler die hoger genoteerd staat.

De partij tussen Van Dijk en Alderliesten was niet volgens boekje. Vanuit de opening poogde Alderliesten een flankaanval op te zetten. Na een onhandige zetverwisseling koos hij voor een onverantwoorde Partie Bonnard. De kansen waren aan Ep die echter door de complexiteit van de stelling er geen raad mee wist. Ep liet zich onnodig vastlopen en zag zich genoodzaakt te capituleren. Alderliesten is met nog één spelronde te gaan vrijwel zeker van het kampioenschap.

Elbert van de Bunt wilde niet weten van de strategie van Jan Oost en ramde in het middenspel één en ander eraf. Niet geheel ten onrechte, de overgebleven stelling van Elbert oogde beter. Het voordeel kwam nauwelijks uit de verf om het evenwicht te verstoren. Rond de tijdnoodfase werd de remise getekend. Door deze remise behoudt Elbert de derde plaats in groep één.

De strijd om de winnaar in de tweede groep is spannend. Het gaat tussen de jeugdige Henk van Keulen, Han van de Kamp en Van de Wall. Omdat de stand opgemaakt wordt aan de hand van een gemiddelde (Moyennesysteem) blijft het tot de laatste spelronde onduidelijk hoe de prijzen verdeeld worden. Henk van Keulen deed goede zaken en was de enige van de drie eerder genoemde spelers, die niet verloor.

Han van de Kamp speelde een goede pot tegen Herman Arissen. Vanuit de opening was het onduidelijk wie er beter stond. Na de tijdnoodfase had Han het betere spel. Toch verdween dit na een aantal zetten. In het dunne eindspel waren verschillende varianten remise. Han koos het verkeerde variant en verloor zelfs nog.

De partij tussen Henk van Keulen en Ben Nap ging vanuit de opening gelijk op. In het middenspel was het Henk die een aantal centrumvelden bezette. Ben koos, achteraf bezien voldoende voor remise maar waarschijnlijk niet het meest kansrijke variant, voor een combinatie waarbij Henk gemakkelijk op dam kwam terwijl Ben zelf daar nog even voor moest gaan zitten. Niet handig van Ben, al vond Henk het winnende variant niet.

Roffel anticipeerde handig op de opstelling van de schijven van Van de Wall. Schijfverlies was al vroeg in de partij niet meer te voorkomen waardoor Harry de beste papieren had. Roffel nam zijn tegenstander in de tang en kwam nog een schijf voor. Het was teveel; Harry trok aan het langste eind.

Volgende week is de laatste clubavond van het seizoen 2009 – 2010. Vooral om de noteringen in de tweede groep zal het spannend worden. Vrijdagavond 28 mei wordt in het Bowling- & partycentrum Putter Eng het seizoen afgesloten met de jaarlijkse slotavond.

Geef een reactie