Winst voor Puttense dammers in bekercompetitie

BARNEVELD – In de Gelderse bekercompetitie hebben de Puttense dammers goede zaken gedaan door met 5-3 te winnen van het viertal van BDSV Barneveld. De wedstrijd was in veel opzichten spannend te noemen. Niet in de laatste plaats omdat de verschillen klein waren. In de volgende ronde wacht PDC de ontmoeting met een team van WSDV Wageningen.

Herman Arissen kwam licht onder druk tegen Matthias de Kruijf maar hield zich keurig staande. Toen het middenspel in een eindspel overging kreeg Arissen een opgelegde winstkans die hij echter in de paar seconden bedenktijd die hij nog over had, niet zag. Het ging zelfs mis en De Kruijf won de partij (2-0).

RAlderliesten speelde aan het eerste bord tegen Van de Pol. Er ontstond een interessante strijd om het centrum waarbij de Barnevelder een Bronstring-hekstelling op het bord had. Alderliesten wikkelde op het juiste moment af en doordat Van de Pol verkeerd sloeg volgde zelfs meteen een winnende combinatie. Alderliesten verzuimde nog meteen een tweede schijf te winnen al won hij de partij evenwel niet veel zetten later (2-2).

De partij van Herman Cousijnsen tegen Jur van Ginkel kende een wispelturig verloop. Vanuit de opening had Van Ginkel de betere papieren en zou het niet vreemd geweest zijn als hij combinatief zou toeslaan. Cousijnsen hield manmoedig stand en kwam langzaam maar zeker steeds beter te zijn al was met het geringe voordeel de partij niet gemakkelijk in winst om te zetten. Aansturend op een dammen-eindspel hield Van Ginkel de remise binnen handbereik (3-3).

Niet altijd is het verstandig om (te)veel in de aanval te gaan, zeker niet met onvoldoende verdediging. Henk Timmer zag zijn tegenstander Ap van Ingen zijn hand overspelen, die koos namelijk de aanval maar vergat de verdediging op orde te brengen. Timmer was op zijn beurt op zijn hoede en speelde secuur met als gevolg dat hij een schijfje oppeuzelde. In de tijdnoodfase stuurde Timmer aan op een kansrijk eindspel waarbij hij maar liefst twee schijven prijs gaf. De dam was het dubbel en dwars waard. Hij voorkwam dat Van Ingen ook op dam zou komen en won strategisch (5-3).

Door de 5-3 overwinning bleven de dammers bespaard voor sneldammen bij een gelijke stand. In de volgende ronde spelen de Puttenaren tegen WSDV 4 Wageningen. De wedstrijd wordt gespeeld in de week van 5 mei en zal naar waarschijnlijkheid op donderdag 8 mei in Wageningen of vrijdag 9 mei in Putten zijn.

Geef een reactie