Welpenteam De Schuilplaats tweede van Nederland

ASPEREN – Het welpenteam van basisschool De Schuilplaats heeft een unieke prestatie geleverd door als tweede te eindigen bij het Nederlands kampioenschap schooldammen. In Asperen (Zuid Holland) bestegen Mark Doppenberg, Floris van den Hoek, Tristan van der Velde, Roeland Vis, Hidde Voorwinden na negen ronden trots het podium om het zilver in ontvangst te nemen. Met deze tweede plaats is het Puttense record verbroken: school Bij de Bron eindigde in 2004 op de derde plaats. De tweede plaats op het Nederlands kampioenschap vormt een glansrijke afsluiting voor de schooldammers.

In de eerste ronde was het team te sterk voor de Zonnewijzer uit Heerhugowaard. De remise van Hidde Voorwinden was een overwinning. Hij wist in het eindspel, waarbij hij maar liefst vijf stukken achterstond, toch tot remise te komen. In de tweede ronde was De Bron uit Marum de betere (2-6). Daarop volgde twee overwinningen. Van Koningin Julianaschool uit Heteren, de uiteindelijke nummer drie, werd in de derde ronde nipt (5-3) gewonnen terwijl tegen school Bornwater uit Bloemendaal met drie overwinningen de marge ruimer was (6-2).

Slechts eenmaal remiseerde het team, de uitslag tegen de Pater Jan Smitschool uit Heerhugowaard was in evenwicht (4-4). De nederlaag van Mark Doppenberg was een tegenvaller. In een betere positie haalde hij op het verkeerde veld dam en verloor snel. In ronde zes was het treffen met De Haven uit Doetinchem die rechtstreeks op de titel afstevenden. Opnieuw zat een wedstrijdpunt er niet in: alleen Roeland Vis kwam knap tot remise (1-7).

Tegen de Prins Willem Alexanderschool uit Laren was het Floris van den Hoek die de teamoverwinning binnensleepte. Bij een 4-2 voorsprong kwam hij in een stand waarbij hij een dam en een aantal schijven achterstond toch zelf op dam door een handige slagwending. De remise was dan ook een puike prestatie (5-3). De overwinning tegen de Fontanusschool uit Harderwijk was zeker één van de hoogtepunten: Mark Doppenberg deed dat wat Floris van den Hoek in de vorige ronde presteerde: in een positie waar menig schooldammer de handdoek in de ring zou gooien ging hij er nog even voor zitten. Met resultaat, hij kwam handig op dam en combineerde vervolgens naar remise (5-3).

Bij aanvang van de laatste ronde stond het team van De Schuilplaats op de tweede plaats met elf wedstrijdpunten en voelde de hete adem in de nek van maar liefst vijf teams met allen tien wedstrijdpunten. De Puttenaren waren niet van zins om een podiumplaats op weerstandspunten aan te laten komen en wonnen, voor het eerst dit toernooi, met de maximale score (8-0) van school It Maitiidslibben uit Opeinde. Het zilver was binnen.

Een unieke prestatie van de vijf schooldammers van school De Schuilplaats. Na het Puttens kampioenschap, de vierde plaats in de halve finale van Gelderland, de derde plaats bij het Kampioenschap van Gelderland en de tweede plaats in de halve finale van Nederland te Kampen is met het zilver de prestatiereeks glansrijk afgesloten. Tristan van der Velde was de topscoorder in de finale met veertien punten uit negen partijen. Roeland Vis (8-11), Mark Doppenberg (7-9) en Hidde Voorwinden (7-7) eindigen gedrieën in de plus. Floris van den Hoek speelde vijf partijen en zorgde voor het belangrijke punt tegen de Prins Willem Alexanderschool uit Laren (5-1).

Geef een reactie