Vijf partijen in speelronde competitie PDC Putten

PUTTEN – In de zesde speelronde van de onderlinge competitie waren maar liefst vijf partijen. Nieuwkomer Ton van der Ploeg was één van de deelnemers. Vier partijen eindigden in een beslissing terwijl Oost en Timmer de punten deelden.

Scherpe zetten

Van de Wall kwam in de partij tegen Henry Kieft maar moeilijk in het spel. Kieft bouwde een sterke centrumstand op en pakte schijfwinst. Niet veel later leidde dit tot een doorbraak over rechts met winst. De partij tussen Jan van de Veen en Serge Visser was al snel spannend. In een Roozenburg-stelling speelde Van de Veen de scherpe zetten terwijl Visser het gevaar in zijn stelling onvoldoende onderkende. Dit kwam hem op schijfverlies te staan. Van compensatie was geen sprake. Even later bekroonde Van de Veen de partij met een simpele combinatie naar dam.

Nieuwkomer

Nieuwkomer Ton van der Ploeg mocht meteen aan de bak tegen Jaap van de Werfhorst. De partijopzet was veelbelovend maar toen Van der Ploeg in het middenspel zich misrekende en dacht een damcombinatie uit te voeren, was het ineens veel minder spannend. Van de Werfhorst had een schijf meer én een uitstekende positie. In het late middenspel kwam er nog wat slagwerk maar dit keerde het tij niet voor Van der Ploeg. De partij tussen Jan Oost en Henk Timmer kende een wisselend karakter. Na een opbouwfase verdwenen er ook weer gemakkelijk wat schijven van het bord door wat ruiltjes. Nog voor de klokcontrole werd in een zes-om-zes stelling remise overeengekomen.

Flexibeler

Peter Frans Koops speelde zijn tweede partij voor de onderlinge competitie tegen Herman Cousijnsen. Het spelbeeld was duidelijk: Koops in de aanval terwijl Cousijnsen zijn tegenstander liet komen. Die strategie leek aanvankelijk goed te werken maar in het middenspel kwam Cousijnsen wat onder druk. De stelling van Koops was veel flexibeler en Cousijnsen mocht een aantal lastige beslissingen nemen. Op de 39e zet greep hij flink mis en dit was, positioneel bezien, meteen mis. Koops schoof de partij vervolgens eenvoudig naar winst.

Koploper

Na zes speelronden is Koops de koploper: hij heeft twee partijen gespeeld en die beide gewonnen. Timmer volgt op de tweede plaats met een iets lager gemiddelde. Vrijdagavond 3 november is de thuiswedstrijd tegen KRS Ede. De Edenaren staan puntloos onderaan terwijl PDC Putten met twee punten uit twee wedstrijden het iets beter heeft gedaan.