Van der Velde tweede in halve finale

HOOGEVEEN – Puttenaar Tristan van der Velde (12) heeft zich voor het derde jaar op rij geplaatst voor het Nederlands kampioenschap in de categorie pupillen. In de halve finale poule eindigde hij op tweede plaats met elf punten uit zeven partijen. Het treffen met de groepswinnaar, Nicole de Vries uit Hoogeveen, die met een wedstrijdpunt meer eindigde, bleef uit vanwege het Zwitsers systeem waarbij aan de hand van de uitslagen de paringen per ronde worden bepaald. Opvallend voor het dammen is dat de top zes van deze poule uit maar liefst drie meisjes bestaat.

De halve finale van Nederland werd evenals vorig jaar verspreid over twee zaterdagen. Van der Velde ging goed van start met winst tegen de uit Hoogeveen afkomstige jeugddammer Leon Wassen. In de tweede ronde verdubbelde hij zijn score door Renco Oostindjer, de uiteindelijke nummer vier, te verslaan. Daarop volgde een (verrassende) nederlaag, zijn opponente Groninger Suzanne Staal was hem te slim af. Met de overwinning op Matthijs Jonkman, ook van damclub HDC Hoogeveen, kon Van der Velde voorzichtig gaan hopen op een ticket voor de Nederlandse finale.

Zaterdag 4 april was de tweede speelronde. In de openingsronde van deze speeldag kwam hij tegen Jasmijn Scholtens uit Hoogeveen niet verder dan remise. Ongunstig was dit echter niet: in de daarop volgende ronde lootte hij niet favoriet Nicole de Vries maar Jonne Bosch uit Westerhaar. Tristan won deze partij en plaatsing voor het NK was – onafhankelijk van de uitslag van de laatste partij – al veiliggesteld. In de laatste ronde verschalkte hij combinatief de uit Groningen afkomstige Elisabeth Kramer en keerde met het zilver huiswaarts.

Het Nederlands Kampioenschap dammen in de pupillencategorie is komende maand, van maandag 4 tot zaterdag 9 mei. Het toernooi vindt plaats in Den Haag en de organisatie is in handen van de plaatselijke damclub aldaar.

Geef een reactie