Van der Velde sneldamkampioen van Gelderland

ALMEN – Zaterdag 31 maart was in dorphuis Ons Huis te Almen het sneldamkampioenschap van Gelderland. Ruim 100 dammers van Gelderse damverenigingen streden om het kampioenschap in de verschillende categorieën. Tot de kampioenen behoorde jeugdlid Tristan van der Velde van de Puttense DamClub door met afstand de welpencategorie te winnen. Alderliesten plaatste zich na een barrage ook voor het NK Sneldammen.

De competitie-opzet in de welpencategorie was een dubbel toernooi waarbij de deelnemers tweemaal tegen elkaar speelden. Tristan van der Velde wist in de eerste helft maar liefst vijftien punten te scoren (drie verliespunten). In middag deed Van der Velde het zelfs nog iets beter met slechts één nederlaag tegenover acht overwinningen. Met de vijf wedstrijdpunten verschil was hij na achttien ronden dan ook de duidelijke winnaar. Van der Velde plaatste zich hiermee voor de volgende ronde, het NK Sneldammen dat op 16 juni in Laren (Gelderland) wordt gehouden.

Ook Alderliesten heeft zich geplaatst voor het NK Sneldammen. In categorie A zette hij een score van plus vijf neer (twintig punten uit vijftien partijen). Er volgde een barrage met versneld tempo tegen Erik van de Weerdhof aangezien beide bij de eindrangschikking de vierde plaats – die recht geeft op deelname aan het NK sneldammen – bezetten. Na verlies van de eerste partij herstelde Alderliesten zich goed door de tweede te winnen. Met nog minder bedenktijd (slecht twee minuten plus één seconde per zet) volgde een derde barragepartij. Alderliesten won omdat zijn tegenstander de partij niet binnen de beschikbare tijd afwerkte.

Henk Timmer zette in categorie B een nipte plus neer (veertien punten uit dertien partijen). Hij eindigde hiermee op de gedeeld negende plaats in een deelnemersveld van 28. Herman Arissen scoorde in categorie A elf punten uit vijftien partijen en eindigde hiermee op de gedeeld twaalfde plaats.

Geef een reactie