Van der Velde op vinkentouw na overwinning

DEN HAAG – In de voorlaatste ronde van het Nederlands Kampioenschap dammen voor pupillen heeft Tristan van der Velde een belangrijke stap gezet richting een hoge klassering. Licht geholpen door de gunstige loting voor de slotronde waarbij hij niet de huidige nummer één treft die met remise kampioen is, maar zijn directe concurrent Machiel Weistra die eveneens negen punten heeft.

In de partij tegen Gökhan Bagci (Den Haag) liet Tristan zich vrijwillig opsluiten in een korte vleugelsluiting. De stand was nog niet dermate ontwikkeld dat dit nadelig was en Van der Velde had dan ook goed spel al verzuimde hij wel zijn vleugel goed te ontwikkelen.

In het late middenspel was de stand voor de Puttenaar verre van optimaal (een centrum ontbrak) en nog steeds keek hij tegen dezelfde korte vleugelopsluiting aan die overigens voor tegenstander Bagci niet economisch was: er stonden evenveel (vijf) schijven tegenover.

Toen de Hagenees een identieke Coup Philippe combinatie openzette, was het meteen bekeken: met een slag over vier schijven pakte Tristan zijn derde overwinning van dit toernooi (tegenover één nederlaag en drie remises).

De loting voor de slotronde mag opvallend genoemd worden. Aan de hand van het Zwitsers systeem wordt de loting bepaald waarbij spelers die ongeveer evenveel punten behaald, elkaar treffen. Berke Yiğittürk (Den Haag) die heel dicht bij het kampioenschap is, heeft de huidige nummers van de top acht alleen nog niet tegen Ákosh Kardos, virtueel vierde (9 punten, 50 weerstandspunten) -al geven weerstandspunten bij deze plaatsen niet de doorslag- en Tristan (9 punten, 49 weerstandspunten) gespeeld. Normaliter is de paring dan dat de hoger genoteerde speler degene treft met de minste weerstand.

Morgenochtend 9:30 uur begint de spannende slotronde waarbij de huidige top zes een onderonsje heeft (nummer één tegen vier, twee tegen zes en drie tegen vijf). De partijen zijn (semi-)live te volgen op de toernooiwebsite.

Geef een reactie