Van der Velde ook derde van Nederland bij NK sneldammen

UTRECHT – Bij het NK sneldammen is Puttenaar Tristan van der Velde (13) op de derde plaats geëindigd. Eerder dit jaar eindigde hij ook al op de derde plaats bij het reguliere dammen. Extra glans gaf dit keer zijn prestatiereeks in de halve finale. In de ochtend eindigde hij namelijk als eerste waarbij hij de uiteindelijke kampioen, Berke Yiğittürk (Den Haag) als enige versloeg.

De jonge Puttenaar liet duidelijk van zich spreken bij het NK sneldammen. In de pupillengroep behoorde hij al snel tot één van de favorieten. Zijn tactische speelwijze viel meteen op en vaak wist hij combinatief zijn tegenstanders te verschalken. Overigens was zijn positiespel beduidend beter dan voorheen en daarbij zijn snelle spel, deden hem al snel op het vinkentouw zitten. In de halve finale won hij van zijn directe concurrenten Nicole de Vries (Hoogeveen) en Berke Yiğittürk (Den Haag) met overwinningen door tijdsoverschrijding. Ondanks de nederlaag tegen Suzanne Staal (Groningen), won hij de halve finale groep waarmee een ticket voor de A-finale veiliggesteld was.

In de finale startte Van der Velde goed met een overwinning. In de tweede ronde trof hij al rivaal Yiğittürk die dit keer won. Vervolgens won hij opnieuw van Nicole de Vries maar toen hij Darja Koullen (Heerlen) eerst liet ontsnappen en toen tot overmaat van ramp de remise in het eindspel niet vond, leek een podiumplaats ver weg. Dichtbij winst kwam hij tegen Machiel Weistra (Heteren) maar het was net niet voldoende (remise). In de laatste ronde won Tristan wel en daarmee was tenminste de derde plaats behaald. Echter, Weistra speelde – ongelukkig voor Van der Velde – remise tegen Yiğittürk die al zeker was van het kampioenschap en kwam langszij.

Met deze derde plaats heeft Van der Velde het damseizoen min of meer afgesloten. Alhoewel: door zijn prestatie eerder dit jaar (derde van Nederland bij het reguliere dammen) mag hij later dit jaar meedoen aan het WK dammen in Nederland. Bij dat toernooi is er ook een WK blitz en in die zin was vandaag een goede voorbereiding daarop.

De andere Puttenaar die aan het NK sneldammen mocht deelnamen was Henk Timmer. Hij kwam in de halve finale van de categorie B niet tot plaatsing voor de A-finale. In de derde groep eindigde hij met een nipte plusscore (zeven punten uit zes) op de vierde plaats.

Geef een reactie