Van der Velde NK finalist

HOOGEVEEN – Tristan van der Velde (13) heeft een uitstekende prestatie geleverd bij de halve finale van Nederland. De eerstejaars aspirant eindigde op de tweede plaats en plaatste zich daarmee rechtstreeks voor het NK. De nederlaag in de laatste ronde deed daar zelfs niet aan af.

Na de eerste speeldag deelde Van der Velde met Vincent Houtjes uit Heerde en Tom Molenaar uit Brummen de koppositie. In de onderlinge partijen tussen het drietal waren geen beslissingen gevallen en dat maakte dat ze afhankelijk waren van elkaars resultaten. Spannend was het op de tweede speeldag aangezien alleen de eerste twee zich plaatsten voor het NK.

De Puttenaar begon op de tweede speeldag met de partij tegen Lisa Schep van de plaatselijke damvereniging HDC Hoogeveen. In het late middenspel koos Schep de verkeerde opbouw wat onvermijdelijk schijfverlies betekende. Niet veel later ging ook een tweede schijf verloren en was het bekeken. Ook Houtjes en Molenaar wonnen zodat het drietal de voorsprong van twee punten ten opzichte van de concurrenten behield.

In de voorlaatste ronde zat Van der Velde niet zo goed in de partij tegen Pascal Strijker (DTC Hijken). Door de centrumaanval werd hij overlopen en had Strijker een aanzienlijk betere stand. Op het moment dat hij zijn voordeel leek te verzilveren, tuinde hij in een kleine combinatie die de rollen deed wisselen. Tristan was op zijn beurt secuur en plaatse een fraai dubbeloffer. Strijker kwam er vervolgens niet meer aan te pas en verloor het eindspel. Tom Molenaar verslikte zich in streekgenoot Sarah Hanhart (DEZ Laren) terwijl Vincent Houtjes met een simpele combinatie een gewonnen eindspel bereikte tegen Susanne Staal (Het Noorden Groningen).

Met een voorsprong van twee punten gingen zowel Van der Velde als Houtjes de laatste ronde in. De ogen waren deels gericht op de partij tussen Tom Molenaar en Pascal Strijker aangezien Molenaar alleen met een overwinning nog langszij kon komen. Molenaar verloor en dat maakte de uitslagen van de partijen van Van der Velde en Houtjes alleen nog interessant waren voor de eindrangschikking. Tristan van der Velde en Tamar Visser maakten er een aantrekkelijke partij van. Na een uiterst slordige zet in het middenspel kwam de Puttenaar echter een schijf achter. Desondanks bleef hij in het spel. Toen Visser op haar beurt dacht te winnen met een offer, gaf zij daarmee de winst weg. Dat ontging Tristan: hij gaf op in een stand die vrij eenvoudig een remise had kunnen opleveren. Houtjes won wel en werd eerste.

Voor het NK aspiranten plaatsten zich de nummers één en twee van de vier halve finale poules, aangevuld met de terugvaller van vorig jaar, Berke Yiğittürk, en een aspirant die een keuzeplaats krijgt. Dat Tristan van der Velde bij de beste tien aspiranten van Nederland behoort, is een prestatie van formaat.