Van der Velde koploper in halve finale na eerste speeldag

HOOGEVEEN – Puttenaar Tristan van der Velde (13) is uitstekend van start gegaan bij de halve finale van Nederland. De eerstejaars aspirant is zelfs koploper met zes punten uit vier partijen. Volgende week zaterdag (9 april) is de tweede speeldag en volgen nog drie rondes. De eerste twee plaatsen zich voor het NK dammen.

In de eerste ronde won Van der Velde van Suzanne Staal uit Groningen waar hij in het verleden al vaker tegen gespeeld heeft. Ook de partij tegen de uit Laren (Gelderland) afkomstige Sarah Hanhart won hij zodat na twee ronden zelfs al een voorsprong van één wedstrijdpunt ten opzichte van zijn concurrenten was opgebouwd.

In de poule Hoogeveen nemen de acht deelnemers het met een enkele ronde (zeven partijen) tegen elkaar op. De loting stond vooraf al vast en dat maakte dat hij deze eerste speeldag twee sterke aspiranten achter elkaar trof: Tom Molenaar uit Brummen en Vincent Houtjes uit Heerde. Van der Velde bleef staande en behaalde zowel tegen Molenaar als tegen Houtjes [partij] remise.

Volgende week zaterdag zijn de resterende drie ronden. Hij treft dan de huidige nummer vier, vijf en acht. Spannend gaat het ongetwijfeld worden: zowel Tom Molenaar als Vincent Houtjes hebben evenveel punten als de jonge Puttenaar en gaan waarschijnlijk met z’n drieën uitmaken [tussenstand] welke twee zich plaatsen voor de finale van Nederland.