Van der Velde in middenmoot na remise

DEN HAAG – Tristan van der Velde (12) is er vandaag niet in geslaagd om te winnen en daarmee de aansluiting met de top te vinden. Halverwege het toernooi heeft lijstaanvoerder Berke Yiğittürk (Den Haag) inmiddels drie punten meer en daarna volgt een drietal met zes punten terwijl Tristan met vier punten zich op de achtste plaats genoteerd ziet.

In de vierde speelronde kwam hij maar moeilijk in de partij tegen zijn Gelderse opponent Lev Gilevych uit Veldhoven. In de opbouwfase verzuimde Van der Velde een sterke centrumstand op te bouwen waarna lange tijd zijn tegenstander aan de leiding ging.

Toen de jonge Puttenaar zo ongeveer alle centrumvelden bezet had, kwam hij tot de constatering dat die positie niet houdbaar was: met een vier om vier afruil verdwenen er toch wat veel schijven in het doosje. In de daarop volgende fase speelde Tristan opvallend aanvallend.

Een solide basis voor het aanvalsplan ontbrak en dat had Van der Velde een nederlaag kunnen bezorgen. Rond zet veertig kreeg tegenstander Gilevych een opgelegde winstkans door met een kleine forcing schijfwinst te pakken (40. … 20-25 41. 42-38 2-8 42. 40-34 11-16). Hij verzuimde dit echter te doen waarmee Tristan een tweede nederlaag bespaard bleef.

In een zes-om-zes eindspel miste Van der Velde nog een sterke voortzetting (zet 37, 33-29) wat hem nog wat praktische kansen had opgeleverd om de partij in winnend af te sluiten. In de partij vond Tristan de juiste verdediging waarmee de partij in remise eindigde.

Tirstan van der Velde Lev Gilevych 1-1 partij

Geef een reactie