Van der Velde houdt Huiting op remise bij NK dammen aspiranten

KATWIJK –  Vandaag is in Katwijk het NK dammen voor aspiranten van start gegaan. Puttenaar Tristan van der Velde (14) is één van de tien deelnemers die deze week strijden om de nationale damtitel. Hij opende met een zwaarbevochten remise tegen Jorne Huiting.

Zware partij

Van der Velde had meteen een zware partij voor de boeg bij het NK dammen voor aspiranten (14 – 16 jaar). Hij trof in Jorne Huiting de op papier sterkste tegenstander. De jonge Puttenaar speelde wat aftastend en liet Huiting toe een centrumaanval te plaatsen. De Doetinchemmer stond positioneel beter maar verzuimde de partij te beslissen.

Finesse

In een spannende fase liet Van der Velde zijn handigheid zien. Met een finesse dwong hij een remise-eindspel af. Huiting was op weg naar een plusremise (een duurzame voorsprong van tenminste drie schijven waarbij een dam voor twee schijven telt) maar Van der Velde gaf die niet cadeau. Sterker nog, na zo’n vijf uren dammen dwong hij met een handige achterloop een gelijkwaardige remise af.

Dampartijen live te volgen

Het toernooi duurt tot en met zaterdag 16 juli. De komende dagen worden twee ronden per dag afgewerkt met uitzondering van donderdag en de slotronde aanstaande zaterdag. Meer informatie over het NK aspiranten op de toernooiwebsite.