Van der Velde goed van start in halve finale

DRONTEN – De eerstejaars pupil Tristan van der Velde heeft zich op de eerste speeldag van de halve finale pupillen van Nederland keurig staande gehouden. Na een flitsende start (drie overwinningen) op rij sloot hij de dag af met een remise tegen Luntenaar Jeroen van den Brink. Tristan gaat gedeeld met Jorne Huiting (DUO Doetinchem) aan de leiding. Morgen is de tweede speeldag en worden nog drie ronden gespeeld.

In de eerste ronde sloeg Tristan combinerend toe tegen Talha Turfanda van DEZ Culemborg. Binnen twaalf zetten stond Van der Velde drie schijven voor, voldoende voor de eerste overwinning. Ook tegen Jan Borgers (VBI Huissen) kwam Tristan in de opening een schijf voor. In het middenspel combineerde hij verrassend naar dam en won vervolgens overtuigend.

Tegen Christian van den Broek (DES Lunteren) mocht Tristan flink aan de bak. Van den Broek speelde voorzichtig en kwam goed uit de opening. In het middenspel liet Tristan fraai strategisch spel zien door zijn passief spelende tegenstander te dwingen tot een actieve zet of een passieve zet met een klaverblad-opsluiting als gevolg. Van den Broek bleef in zijn rol en kwam in een opsluiting terecht. Een paar zetten later profiteerde Tristan van een onnauwkeurige zet van Van den Broek. De onvermijdelijke doorbraak bracht hem een winnende dam.

De laatste partij van de eerste speeldag was voor Tristan tegen de Luntenaar Jeroen van den Brink die vorig jaar al bij de partij was op het NK pupillen. Lange tijd ging het gelijk op al verzuimde Van den Brink in het middenspel ‘tussendoor’ handig te forceren met schijfwinst of een positioneel riante positie. In het late middenspel ruilde Tristan onhandig waardoor een doorbraak voor Van den Brink mogelijk werd. Die verzuimde echter op zijn beurt het secuur uit te spelen en werd door een lichte – weliswaar speculatieve – finesse verrast. Tristan schoof vervolgens keurig de partij naar remise.

De halve finale is verdeeld over twee speeldagen. Morgen worden in De Open Hof te Dronten de laatste drie ronden gespeeld. De beste vier van iedere halve finale poule plaatsen zich voor het NK pupillen. Naast Dronten worden er halve finales gespeeld in Groningen, Den Ilp en Dongen.

Uitslagen Tristan van der Velde (Dronten, vrijdag 29 maart 2013)
1 Talha Turfanda Tristan van der Velde 0-2 partij
2 Jan Borgers Tristan van der Velde 0-2 partij
3 Tristan van der Velde Christian van den Broek 2-0 partij
4 Tristan van der Velde Jeroen van den Brink 1-1 partij

Geef een reactie