Van der Velde derde van Nederland

DEN HAAG – Tristan van der Velde (12) uit Putten is zaterdag 9 mei als derde geëindigd bij het Nederlands Kampioenschap dammen voor pupillen dat deze week (4-9 mei) in Den Haag werd georganiseerd. Een topprestatie van de jonge dampupil uit Putten die hiermee zijn eerdere prestaties (negende in 2013 en zevende in 2014) aanzienlijk verbeterde. Vooral de uitstekende eindsprint bezorgde hem een podiumplaats: in de laatste vier ronden won hij driemaal en speelde eenmaal remise.

Deze week namen de achttien beste pupillen (t/m 12 jaar) het tegen elkaar op die zich via de halve finales hadden geplaatst. De favoriet Berke Yiğittürk (Den Haag) die automatisch geplaatst was (derde in 2014), maakte zijn favorietenrol waar en won het toernooi met dertien punten uit acht partijen. Hij is de enige zonder verliespartij. Nicole de Vries (Hoogeveen) startte uitstekend met drie overwinningen, waaronder haar winstpartij tegen Van der Velde die daarmee zijn enige nederlaag leed, maar verloor van Yiğittürk en zakte wat weg. Ze herstelde goed en eindigde met twaalf punten op de tweede plaats.

Van der Velde zelf moest het vooral hebben van de tweede helft van het toernooi. Na woensdag stond hij met vier punten uit vier wedstrijden in de middenmoot en een notering in de subtop leek het hoogst haalbare. Daar dacht Van der Velde zelf anders over: zijn aspiraties op een hoge notering hield hij vast. Na een matige remise in de ochtend tegen Simon Harmsma (Culemborg) won hij in de middag van Suzanne Staal (Groningen) die na een bezetting van veld 22, het zogenaamde Kerkhofveld, een schijf verloor en vervolgens in het middenspel met de pendant (veld 29) geconfronteerd werd en meteen opgaf. Zo klom hij langzaam op in het klassement en toen hij vrijdag de ook uit Den Haag afkomstige Gökhan Bagci met de karakteristieke Coup Philippe combinatie versloeg, gloorde een podiumplaats.

Dat de Puttenaar op vinkentouw zat, werd te meer bevestigd door de loting voor de laatste ronde: hij werd niet -zoals verwacht- gekoppeld aan de huidige koploper maar aan Machiel Weistra (Heteren) die met evenveel punten een directe concurrent was. Van der Velde had het in eigen hand en kon in het onderlinge duel afstand nemen. In het middenspel kwam er een Klassieke stelling op het bord die perspectieven bood voor hem. In een belangrijke fase koos hij opnieuw voor een bezetting van veld 22, het Kerkhofveld dat damtechnisch als kansrijk maar niet minder gevaarlijk getaxeerd wordt. Tegenstander Weistra koos voor een nadelige combinatieve afwikkeling die Van der Velde doorzien had en hem tenminste een schijf winst opleverde. In het eindspel zag hij zijn opponent een paar belangrijke fouten maken en dit was wel aan Van der Velde besteed. Na zo’n drie en half uur dammen won hij de partij. Het was de eerste nederlaag van Weistra tijdens dit toernooi en dat laatste geeft te meer aan hoe de jonge Puttenaar in het toernooi gegroeid is.

Met de derde plaats heeft Van der Velde zich tevens geplaatst voor het EK dammen dat deze zomer in Estland wordt gehouden en het WK dammen dat later dit jaar in Nederland is (Emmen, 1-7 november). In juni staat voor hem ook het NK sneldammen op het programma. Als Gelders kampioen heeft hij zich geplaatst voor de halve finale en dan treft hij weer een aantal dezelfde opponenten.

Geef een reactie