Van der Velde achtste van Nederland

WARFFUM – Het negenjarige jeugdlid van de Puttense DamClub, Tristan van der Velde, nam voor het eerst deel aan het Nederlands Kampioenschap dammen. Na zijn eerste deelname mag hij zich meteen tot de subtop van Nederland rekenen. Met acht wedstrijdpunten uit partijen eindigde hij namelijk op een keurige achtste plaats in de welpencategorie (t/m tien jaar). Driemaal kwam hij tot winst, tweemaal was remise de uitslag van de dampartij en driemaal moest hij zijn meerdere erkennen in zijn tegenstanders.

De eerste ronde speelde Van der Velde tegen Kirsty Wahjuwibowo, uitkomend voor damclub Den Haag en welpenkampioen van Nederland bij de meisjes. Van der Velde had een goede positie op het bord maar schrok van de resterende bedenktijd die hij nog ter beschikking had. Hierdoor raakte hij het spoor bijster en verloor (0-2). In de tweede ronde wist hij een andere Hagenees bijna op de knieën te krijgen, de remise tegen Jan Christiaan Wahls was een lichte teleurstelling (1-1). Van Harm Peerenboom, de nummer twee in de halve finale poule Tilburg, wist Van der Velde daarentegen wel te winnen. De buit was na een tweede schijf voorsprong min of meer binnen (2-0).

De remise tegen Pieter van Asseldonk (WSDV Wageningen) was een tegenvaller. In het middenspel overzag Van der Velde een gemakkelijke doorbraak naar dam. Het eindspel was onvermijdelijk remise (1-1). Van zijn Gelderse rivaal Machiel Weistra uit Heteren won Van der Velde door tweemaal naar dam te combineren (2-0). De derde Hagenees waar Van der Velde tegen speelde, Berke Yiğittürk, had niets te klagen toen hij in een mindere positie door een foutzet kon toeslaan. Het afspel was een formaliteit (0-2). In de slotronde was het kruid verschoten, tegenstander Danny Vogels combineerde in de opening al naar dam en won vervolgens zonder slag of stoot (0-2).

Van der Velde kan met zijn achtste plaats terugzien op een mooi individueel damseizoen dat overigens nog niet is afgelopen. Zaterdag 16 juni staat het NK Sneldammen in Laren (Gelderland) op het programma waarbij Van der Velde in dezelfde welpencategorie uitkomt. Een week ervoor, zaterdag 9 juni, staat een ander Nederlands Kampioenschap op de damkalender: het NK Schooldammen voor welpen in Asperen (Zuid Holland) waarbij Van der Velde met vier compagnons van school De Schuilplaats de eindstrijd met de beste basisscholen van Nederland aan mag gaan.

Uitslagen Tristan van der Velde (Warffum, zaterdag 19 mei 2012)
1 Kirsty Wahjuwibowo Tristan van der Velde 2-0
2 Tristan van der Velde Jan Christiaan Wahls 1-1
3 Harm Peerenboom Tristan van der Velde 0-2
4 Tristan van der Velde Pieter van Asseldonk 1-1
5 Machiel Weistra Tristan van der Velde 0-2
6 Tristan van der Velde Berke Yiğittürk 0-2
7 Tristan van der Velde Adriaan Blonk 2-0
8 Danny Vogels Tristan van der Velde 2-0

Geef een reactie