Tristan’s NK pupillen 2013, de tussenstand

RIJNSBURG – Tristan van der Velde (10) speelt deze week het NK pupillen in Rijnburg. Het meerdaagse toernooi (maar liefst zes speldagen!) zit er voor de helft op. De afgelopen drie dagen zijn vier speelronden afgewerkt waarbij vandaag de eerste dubbele ronde was. De Puttenaar staat op een keurige achtste plaats met vier wedstrijdpunten uit vier partijen.

In de eerste ronde stond maandag de partij tegen Johan Top van DES Lunteren op het programma. Tristan vertoonde solide spel en bouwde een goede centrumstand op. Gedurende de partij ging Johan opvallend vaak naar de rand zonder daar enig voordeel van te hebben.

Onhandig liet Tristan in het middenspel een ‘ruilvariant’ toe waardoor er wederzijds vier schijven van het bord verdwenen. De opbouw van Tristan (vanaf zet 33) spreekt boekdelen, geheel volgens boekje bouwde hij weer een florissante centrumstand op. Het moment suprême – ietwat speculatief – was de zet 41. 28-22. Johan dacht de boot af te houden met 41. … 11-16 maar kreeg een combinatie naar dam (en daarmee naar de winst) om de oren. Voldoende reden om deze openingsoverwinning van Tristan nog eens na te spelen!

Dat wat in de eerste partij tegen Johan Top wel lukte, lukte Tristan niet in zijn partij tegen Vincent Houtjes. Een sterke centrumstand kwam niet uit de verf in de opening, Vincent behandelde de partijopbouw iets nauwkeuriger (de ruil 13. … 23-29 speelde het spel van Vincent gemakkelijk in de kaart). Nog geen tien zetten later had Tristan het ‘openingsnadeel’ alweer rechtgetrokken door een klassieke stelling in te nemen. De lichte combinatie met 28. 33-29 kon Tristan voorkomen, toch was zijn reactie (‘verdediging’) bijzonder sterk.

Zo sterk zelfs dat hij even later – licht geholpen door Vincent die op zijn beurt deze fase in de partij niet scherp speelde – de betere papieren had. Met groot tempovoordeel kon Tristan na 43. 31-26 het Vincent met 22-27 behoorlijk lastig maken. Ook de terugruil die volgde was speelbaar ware het niet dat Tristan op de volgende zet het gevaar van de ‘opkomende’ schijf 32 onderschatte. De schijf besliste de partij, een lastig variant met een dubbeloffer had nog een kleine remisekans gegeven. Bij het naspelen van deze partij is het met name interessant om terug te zien hoe Tristan uit een lastige positie – door aanvallend te verdedigen – een betere positie op het bord krijgt (vergelijk de zetten 28 en 41).

Op de dag van de arbeid (woensdag 1 mei) stond een dubbele ronde op het programma. In de ochtend speelde Tristan tegen Marijn Jans een gewaagde opening met 1. 34-29 20-25 2. 29-24 19×30 3. 35×24. Toch kwam Tristan goed in de partij omdat Marijn verzuimde de schijf op 24 te winnen/zwaar onder druk te zetten. Vergelijkbaar met de partij tegen Johan Top bouwde Tristan vervolgens aan een centrumstand. In een voor Tristan gunstige klassieke stand (zet 29) zette Marijn na de achterloop van Tristan het slotakkoord onbewust al in. Het was niet Marijn die combineerde met een Coup Philippe maar Tristan met een heuse vijfslag naar dam. Nog geen vijf zetten daarna werd de vlag al gestreken. Bij het naspelen van de partij is vooral het terugzien van het foutieve ‘slagwerk’ na 29. … 24-29 de moeite waard.

Het middagprogramma was voor Tristan de partij tegen Dirk Vet. Nu geen risicovolle opening van Tristan, wel keek hij al na vier zetten tegen een halve hekstelling aan. Hoe Tristan vervolgens de strijd om het centrum aanging en won (!) is zeker niet onverdienstelijk. De terugruil op zet 29 van Dirk getuigt daarvan. Kort daarna (zet 30) raakte Tristan het spoor bijster en verzuimde hij het initiatief te pakken. In drie zetten was zijn goede positie verworden tot een stand waarin Dirk de vruchten plukte van zijn tactische speelwijze. Na de combinatie met schijfwinst voor Dirk was het gebeurd, de resterende zetten van Tristan waren tegen beter weten in. De vierde partij van Tristan tijdens dit NK is ook na te spelen, de strijd om het centrum is met name boeiend.

Het toernooi is tot en met komende zaterdag en wordt gespeeld in de Koning Wilheminaschool (Kerkstraat 21) te Rijnsburg. Morgen en zaterdag wordt er één partij gespeeld, vrijdag is er evenals vandaag een dubbele ronde.

Uitslagen Tristan van der Velde bij het NK pupillen Rijnsburg 2013
1 Tristan van der Velde Johan Top 2-0 partij
2 Vincent Houtjes Tristan van der Velde 2-0 partij
3 Tristan van der Velde Marijn Jans 2-0 partij
4 Dirk Vet Tristan van der Velde 2-0 partij

Geef een reactie