Tristan van der Velde zevende van Nederland

DOETINCHEM – Bij het Nederlands Kampioenschap dammen voor pupillen in het Gelderse Doetinchem is Puttenaar Tristan van der Velde (11) als zevende geëindigd. Een uitstekende prestatie van het jonge damtalent uit Putten dat voor vorig jaar als negende eindigde op het NK. Dirk Vet uit Landsmeer werd kampioen met slechts één verliespunt voor de kampioen van vorig jaar, Jorne Huiting uit Doetinchem en Berke Yiğittürk uit Den Haag.

Tristan begon met een nederlaag tegen Niels van Ginkel uit Wezep die hij in de halve finale nog achter zich liet. Daarop volgde twee overwinningen op Machiel Weistra uit Heteren en Marijn Jans uit Beek (Limburg) die hij combinatief verraste. De vierde ronde was voor Tristan het cruciale duel tegen Vincent Houtjes uit Heerde en ging vooral over de vraag of hij om de hoogste plaatsen mee zou gaan doen of tot de subtop behoort. Dat laatste was het geval, Tristan kwam duidelijk tekort en werd positioneel overspeeld.

Teleurstellend en onverwacht was de nederlaag tegen Rudi van Velzen uit Haarlem afgelopen donderdag. Tristan verloor min of meer van zichzelf door een onverantwoorde zet te spelen en kon dan ook vrijwel meteen inpakken. In de middag stond de tweede partij van die dag op het programma. De Puttenaar had moeite om goed in de partij te komen en opnieuw zag het er niet goed uit. In het late middenspel kwam door een verrassende combinatie daar verandering in met een kansrijk eindspel als gevolg. Tristan liet zijn kwaliteiten zien en won secuur.

Dat van fouten snel geleerd kan worden bleek in de partij van Tristan tegen Age Brouwer van op Urk in de voorlaatste ronde. Na de eerdere positionele nederlagen zat hij nu aan de goede kant van het bord en speelde positioneel sterk. Zelfs zo dat hij na twintig zetten analytisch gewonnen stond. Nog geen tien zetten later wierp Brouwer de handdoek in de ring en was de vierde overwinning een feit.

In de slotronde op zaterdag had Tristan een zware kluif aan Jorne Huiting die tenminste brons zou gaan behalen en een kans maakte op zilver. Te meer toen zijn concurrent Berke Yiğittürk (Den Haag) al in de opening in de fout ging. Beide waren door de subtop niet meer te achterhalen en konden dan ook vrijuit spelen. Voor Tristan stond slechts de notering (tussen plaats vier en zeven) op het spel. Tristan speelde een sterke partij, bood goed tegenstand maar maakte toch een foutje. Met een schijfje minder staakte de Puttenaar aan de vroege kant de strijd waarmee hij een kansrijke mogelijkheid onbenut liet.

Tristan kan terugzien op een prachtig Nederlands Kampioenschap. Een pluim voor de organisatie van damclub DUO Doetinchem die de beste achttien pupillen van Nederland een mooie week bezorgden en een uitstekend klimaat creëerde voor de jonge talenten. Later dit jaar is voor Tristan tenminste het NK schooldammen met het schooldamteam van De Schuilplaats nog en wellicht ook het NK sneldammen.

Geef een reactie