Tristan van der Velde WK-ervaring rijker

BEILEN – Puttenaar Tristan van der Velde (13) is een WK-ervaring rijker. De pupil van de Puttense DamClub speelde afgelopen week het Wereld Kampioenschap jeugddammen in het Drentse Beilen en nam het tegen de wereldtop op in de categorie minicadets (tot en met 13 jaar). Van der Velde scoorde zeven punten uit negen partijen.

Dat het WK jeugddammen geen toernooi als ieder ander zou gaan worden, was natuurlijk wel te voorspellen. Aan het WK doen immers alleen de allerbeste damtalenten uit de wereld mee. En dat laatste zegt iets over de prestaties van Tristan die ruim vier jaren geleden via het schooldammen met het dammen in aanraking kwam.

De jonge Puttenaar ging uitstekend van start met een gelijkspel tegen de sterke Oekraïner Polievshchykov. In de tweede ronde verloor hij van de Rus Akhmerov terwijl hij dezelfde dag zijn eerste overwinning boekte op het WK tegen landgenoot Oostenbrink. In de vierde ronde wist Van der Velde niet de weg omhoog te vinden toen hij onverwacht verloor van de Surinamer Ngawikromo. Met de overwinning tegen de uit Estland afkomstige Padar kwam hij weer op de gemiddelde score. Dit hield hij vast in de rondes zes en zeven door zowel remise te spelen tegen de Rus Piyanzin als de Pool Barabasz. In de voorlaatste ronde liet Tristan en geen onduidelijkheid over bestaan: met aanvallend spel was hij op zoek naar een overwinning. In een aantrekkelijke partij liet hij zich echter met een kleine combinatie verrassen door de Italiaan Habilaj en verloor.

Zaterdag 7 november 2015 werd na een week dammen het WK afgesloten met in de ochtend de slotronde. Tristan werd gekoppeld aan Ákosh Kardos, een bekende rivaal van hem. Tristan overspeelde in het middenspel zijn hand en liep averij op. Kardos speelde secuur en won de partij. Met zeven punten heeft Tristan zijn persoonlijke doelstelling om een gemiddelde score te behalen, niet gehaald. Hiervoor was een overwinning meer nodig in plaats van een nederlaag. Bij het blitz toernooi (sneldammen) behaalde hij wel een mooie score van negen punten uit evenzoveel partijen. De Rus Protodyakonov pakte de wereldtitel [eindstand] bij de minicadets net voor de Chinees Wang. Sterkste Nederlander was Machiel Weistra op de zesde plaats. Overigens was Nederland goed vertegenwoordigt bij de wereldkampioenen: Martijn van IJzendoorn won bij de Juniors terwijl Jitse Slump na een bloedstollende barrage de wereldtitel pakte in de categorie Cadets.

Geef een reactie