Tristan van der Velde wint in openingsronde NK pupillen

DEN HAAG – Puttenaar Tristan van der Velde is vandaag uitstekend van start gegaan op het NK door in een moeilijke partij zijn tegenstandster Darja Koullen uit Heerlen te verslaan. Een uitstekend resultaat, te meer daar Koullen de groepswinnaar was van de halve finale poule Culemborg.

Van der Velde begon voorzichtig aan het Nederlands Kampioenschap dammen voor pupillen (t/m 12 jaar) dat deze week in Den Haag wordt georganiseerd. Hij koos voor klassiek spel en ontwikkelde al vroeg in de opening zijn lange vleugel. Na een minder aantrekkelijke ruil volgde een opbouwfase waarbij zijn tegenstandster een betere stand verkreeg.

Met een halve hekstelling maar weliswaar een topzware eigen vleugel, kreeg Van der Velde toch wat grip op de stelling. Op de 37e zet maakte zijn tegenstander in een stand waarin zij met het -thematisch- plaatsen van een randschijf een aanzienlijk betere stelling had verkregen, de beslissende fout die de Puttenaar handig afstrafte. Het doorrekenen van het gehele slagmechanisme -viermaal slaan achtereen!- getuigt ervan dat het jonge talent gevorderd is.

Met een schijf meer was het resterende eindspel echter niet meteen gewonnen. Wél toen Darja Koullen voor de verkeerde zet koos en tegen een driedubbele oppositie aanliep.

Morgen is een dubbele ronde. In de ochtend staat voor Tristan de wedstrijd tegen Nicole de Vries uit Hoogeveen op het programma. Eerder dit jaar won zij met een punt meer de poule Hoogeveen waarbij Tristan als tweede eindigde zonder dat ze het tegen elkaar opnamen.

Tristan van der Velde Darja Koullen 2-0 partij

 

Geef een reactie