Tristan van der Velde negende van Nederland

UTRECHT – Bij het Nederlands Kampioenschap op zaterdag 14 juni is Puttenaar Tristan van der Velde (12) als negende geëindigd. Na de halve finale in de ochtend bereikte hij net niet de eerste groep (nummers één tot en met acht) en daarmee was de negende plaats het hoogst haalbare in de finale. Met de score van 12 punten uit 7 partijen werd hij groepswinnaar.

Het Nederlands Kampioenschap sneldammen is jaarlijks een groot toernooi wat door de landelijke dambond, de KNDB, wordt georganiseerd. Verdeeld over liefst acht categorieën (drie seniorencategorieën, één damescategorie en vier jeugdcategorieën op leeftijd) binden ongeveer 200 nationale dammers de strijd met elkaar aan. Kenmerkend voor het sneldammen is dat de bedenktijd voor één dampartij beperkt is. Iedere speler heeft een bedenktijd van vijf minuten plus vijf seconden per zet.

Tristan was de enige deelnemer uit Putten en speelde dit jaar zijn derde Nederlands Kampioenschap sneldammen op rij. Twee jaren geleden werd hij derde van Nederland bij de welpen, vorig jaar won hij de derde groep bij de pupillen en dit jaar zette hij een stap voorwaarts door de tweede groep overtuigend – zonder verliespartijen – te winnen. In de halve finale kwam hij met drie overwinningen en twee nederlagen net te kort. In de middag won hij vijfmaal en deelde hij twee keer de punten.

Met dit kampioenschap heeft de jonge Puttenaar het damseizoen ook min of meer afgesloten. Dit NK was de derde in de reeks van NK’s waarvoor hij zich dit jaar plaatste. Bij het reguliere dammen bereikte hij de zevende plaats en bij het Nederlands Kampioenschap schooldammen mocht hij met drie compagnons zelfs het podium op voor de derde plaats van Nederland.

Geef een reactie