Tristan van der Velde geplaatst voor NK welpen

ZEGVELD – De negenjarige Tristan van der Velde heeft zich geplaatst voor het NK Welpen. Na acht ronden eindigde Van der Velde in een poule van 21 deelnemers op een keurige vijfde plaats. Uit beide poules (Tilburg en Zegveld) plaatsen de eerste zeven en de beste nummer acht zich. Zaterdag 19 mei 2012 is het Nederlands kampioenschap welpen in Warffum (Groningen).

Tristan begon het toernooi goed door in de eerste ronde te winnen van Marie Gabbert, de uiteindelijke nummer vier. Ook de tweede partij sloot hij winnend af. Tegenstander Adriaan Blonk uit Zegveld had het nakijken. Kirsty Wahjuwibowo, de uiteindelijke kampioene, was in de derde ronde de betere en sloeg met een Coup Philippe toe.

In de vierde ronde verspeelde Tristan een punt tegen Tymo Smids. Met een dam en een aantal schijven meer was het normaliter snel gebeurd. Echter kantelde de partij toen Tristan zijn dam verloor waarbij tegenstander Smids plotsklaps naar dam sloeg. De partij eindigde in remise. De overwinning op Tim Berkhuysen was, gelet op het partijverloop, een meevaller.

In de zesde ronde kreeg Tristan geen kansen en profiteerde tegenstander Pieter van Asseldonk optimaal van enkele foutzetten. Met twee schijven minder was het wel bekeken. Tegenstander Maurits de Vries gaf de punten weg in de voorlaatste ronde door een foutieve Haarlemmerzet uit te voeren. Het kostte hem twee schijven en niet veel later de beide wedstrijdpunten.

Voor aanvang van de achtste ronde stond Tristan op de derde plaats en mocht hij het opnemen tegen de nummer twee, Jan-Christiaan Wahls. Bij winst zou Tristan op het podium staan. Hij verloor echter en zakte daardoor slechts naar de vijfde plek aangezien zijn weerstandspunten aanzienlijk hoger waren dan die van de andere spelers die negen punten scoorden.

Het is het eerste individuele KNDB-toernooi waaraan Tristan van der Velde meedeed. De vijfde plaats is dan ook een knappe prestatie voor de jeugddammer die slechts ervaring heeft opgedaan met het schooldammen. Tristan speelt met het schooldamteam van De Schuilplaats komende zaterdag de Gelderse finale schooldammen. De week erna, zaterdag 31 maart, staat het volgende individuele toernooi op het programma: het Gelders kampioenschap sneldammen waarbij de beste zeven welpen zich plaatsen voor het NK Sneldammen.

Uitslagen Tristan van der Velde (Zegveld, zaterdag 17 maart 2012)
1 Tristan van der Velde Marie Gabbert 2-0
2 Adriaan Blonk Tristan van der Velde 0-2
3 Tristan van der Velde Kirsty Wahjuwibowo 0-2
4 Tymo Smids Tristan van der Velde 1-1
5 Tristan van der Velde Tim Berkhuysen 2-0
6 Pieter van Asseldonk Tristan van der Velde 2-0
7 Tristan van der Velde Maurits de Vries 2-0
8 Jan-Christiaan Wahls Tristan van der Velde 2-0

Geef een reactie