Tristan van der Velde Gelders sneldamkampioen

HARDERWIJK – Zaterdag 27 april was RSG ‘t Slingerbos het strijdtoneel voor de sneldammers van de provincie Gelderland. In zeven categorieën streden de dammers in groepen, verdeeld op basis van leeftijd bij de jeugd en op speelsterkte bij de senioren, om de tickets voor het NK sneldammen. Tristan van der Velde was één van de zeven winnaars, hij behaalde met glans de Gelderse sneldamtitel bij de pupillen.

Aan het toernooi namen drie jeugdleden van de Puttense DamClub deel. Arien van Keulen en Tristan van der Velde in de pupillencategorie en Hidde Voorwinden bij de welpen. Tristan speelde een sterk toernooi en eindigde met een hoge score van negentien wedstrijdpunten uit elf partijen. Ook Jeroen van den Brink verloor slechts eenmaal en speelde eenmaal remise waardoor een barrage nodig was. In de eerste barragepartij, die nog geen twee minuten duurde, won Van der Velde met een combinatie. De tweede partij gebruikten beide aanzienlijk beter hun tijd. Na een vier-om-vier combinatie van Van den Brink was het Van der Velde die als eerste doorbrak. In het voordelige vier-om-twee eindspel nam Van der Velde uiteraard genoegen met remise voor de Gelderse sneldamtitel. Een bijzonder knappe prestatie, na de sneldamtitel vorig jaar bij de welpen won hij als eerstejaarspupil deze sneldamtitel.

Arien van Keulen kwam net te kort, hij eindigde op de achtste plaats terwijl er zeven tickets zijn voor het NK sneldammen dat op zaterdag 15 juni georganiseerd wordt in Utrecht. Hidde Voorwinden speelde een redelijk toernooi en wist zich wel te plaatsen voor het NK sneldammen. Van de negen welpen eindigde hij op de zevende plaats met een kleine minscore, zeventien wedstrijdpunten uit achttien partijen. Het gat met de nummer acht was aanzienlijk, Voorwinden behaalde maar liefst negen punten meer.

In de categorie A namen de Puttenaren Arissen en Alderliesten deel. Arissen kon niet in vorm komen en moest met drie wedstrijdpunten genoegen nemen. Alderliesten eindigde in de subtop, een ticket voor het NK sneldammen zat er dit keer niet in ondanks zijn goede start. Na vier ronden stond hij met zeven punten bovenaan, mede door de overwinning op grootmeester Geert van Aalten die met één punt minder dan mede-grootmeester Jos Stokkel eindigde op de tweede plaats.

Op de website van de Gelderse Dambond staan de eindstanden en individuele uitslagen.

Geef een reactie