Slechts één punt voor Van der Velde in dubbele ronde NK pupillen

DEN HAAG – Tristan van der Velde is er vandaag niet in geslaagd om zijn notering in de bovenste regionen vast te houden bij het NK pupillen. In de ochtend ging het al snel mis tegen Nicole de Vries (Hoogeveen) die met de maximale zes punten alleen aan kop staat. In de middag kwam Van der Velde net te kort voor winst tegen Luc de Kruijff (Oud-Alblas).

Dat Nicole de Vries een lastige tegenstander voor hem is, realiseerde Tristan zich maar al te goed. En misschien ging het daar wel mis: het tegen een sterke(re) tegenstander opnemen geeft maar al te vaak (extra) spanning. Na zes zetten koos Tristan al voor een verre randschijf, iets dat qua positiespel als een noodgreep wordt gezien. En uitgerekend die schijf werd niet veel later de combinatieschijf waarmee de partij in nog geen twintig zetten voorbij was.

In de middag verging Tristan het beter die tot op heden vooral voor Klassiek spel kiest. Het vertrouwde gevoel voor dit speltype kan jonge spelers hiertoe doen besluiten. Wat in praktijk maar al te vaak blijkt: vooral andere speltypes bieden kansen aanzien dan niet kan worden teruggevallen op de ‘bekende’ zetten. Van der Velde slaagde erin een sterk centrum op te bouwen tegen Luc de Kruijff en ondanks de (vele) ruiltjes behield hij een goede positie met kansen in het eindspel. Het overwicht was echter onvoldoende om de partij te verzilveren en met slechts een (plus)remise keerde de Puttenaar huiswaarts.

Nicole de Vries Tristan van der Velde 2-0 partij
Tristan van der Velde Luc de Kruijff 1-1 partij

Geef een reactie