Shvartsman wint alle partijen bij simultaan

PUTTEN – Bij de simultaan heeft oud-wereldkampioen Shvartman alle acht partijen gewonnen. De leden van PDC Putten maakten het Shvartsman zeker niet eenvoudig maar kwamen desondanks niet tot scoren.

De simultaan werd gehouden in ontmoetingscentrum Stroud in Putten. Een aantal weken geleden was Shvartsman nog in Oekraïne en dat maakte het bij voorbaat al een bijzondere avond.

Na de opening van voorzitter Alderliesten startte de simultaan zo rond 19:45 uur. De simultaangever nam het op tegen zeven leden van PDC Putten en Van de Pol van BDSV Barneveld. Het speeltempo was 45 minuten plus één minuut per zet.

Arissen kwam ook onder druk, verdedigde zich lange tijd taai maar kwam ondertussen alsmaar minder te staan. Tegen het eindspel trok Shvartsman de aan het langste eind. Van de Pol hield de partij lange tijd vrij vlak. Na een grote afruil kwam hij wat minder te staan en dat was voor Shvartsman voldoende om ook deze partij te winnen.

Timmer speelde een moedige partij waarin met centrumspel al snel de toon gezet was. Shvartsman bleef koel en kwam met een kleine combinatie er beter uit. Timmer kwam onder druk en misrekende zich in het late middenspel toen zijn positie reeds onhoudbaar bleek te zijn.

Van de Werfhorst deinsde ook niet terug voor de grootmeester. In het middenspel verloor hij terrein en kwam in een verloren stelling terecht. Bij het bord waaraan Ermeloër Oost zat tekende zich een vergelijkbaar beeld af: Shvartsman kwam er in het middenspel alsmaar beter te staan en won de partij positioneel.

Alderliesten kreeg al in de opening met een licht nadelige randschijf te maken. Shvartsman probeerde de druk vast te houden maar kwam in een nadelige stelling terecht. Alderliesten volgde het juiste plan maar verzuimde de uitvoering van het plan uit te voeren. Shvartsman kwam met de schrik vrij en besliste vervolgens alsnog het eindspel in zijn voordeel.

Als laatste was Kieft nog bezig. Langzamerhand kwam Shvartsman alsmaar beter te staan in het centrum. Met vaste hand schoof hij ook deze partij naar winst waarmee hij de maximale score neerzette.