School De Schuilplaats vierde van Gelderland

PUTTEN – Bij het Gelders kampioenschap schooldammen is het damteam van De Schuilplaats uit Putten als vierde geëindigd. Opnieuw een top-vijf notering voor deze Puttense basisschool die inmiddels een illuster rijtje damprestaties heeft neergezet. De nieuwe Gelders kampioen, Het Sterrenbos uit Huissen, was duidelijk sterker en behaalde maar liefst drie wedstrijdpunten meer. Ook het damteam van school De Pelikaan uit Putten (13e) heeft zich geplaatst voor de halve finale van Nederland.

Aan de Gelderse finale voor het schooldammen in de pupillencategorie (groep 7 en 8) namen zeventien geplaatste schooldamteams deel. Vanwege het vele aantal leerlingen van de Gelderse basisscholen en de algehele sterkte van Gelderland als damprovincie, plaatsen zich veel teams uit Gelderland voor de halve finale. In dat opzicht was de Gelderse finale een formaliteit, de bovenste vijftien teams mogen zich melden voor de halve finale.

Een formaliteit was het voor de deelnemers echter niet. Met plezier en strijdlust namen de schooldamteams het tegen elkaar in viertallen op. Een wedstrijd werd gewonnen door tenminste vijf bordpunten te behalen (bij winst van een dampartij twee punten, bij remise één en bij verlies geen punten). Wat opvalt aan de eindstand is dat de verschillen maar al te vaak klein waren.

School Het Sterrenbos uit Huissen was duidelijk een maatje te groot. Deze school, voorheen de Jozefschool, gaat ongetwijfeld een eind komen en misschien worden zij wel de nieuwe kampioen van Nederland. Maar zover is het nog niet. Eerst wacht hen, evenals de andere Gelderse teams, de vaak loodzware halve finale van Nederland waarbij verdeeld over zo’n zes poules van twaalf teams slechts de bovenste (drie) zich plaatsen.

De halve finale van Nederland is op zaterdag 11 april en wordt verspreid over Nederland gespeeld. Daarna volgt het nationale kampioenschap (zaterdag 31 mei) waarbij de beste teams uit de halve finales elkaar treffen in de altijd spannende finale van Nederland. De Schuilplaats uit Putten weet ervan, zij hebben inmiddels ‘NK-ervaring’ maar ook voor hen zal eerst de halve finale een behoorlijke horde zijn.

Geef een reactie