School De Schuilplaats derde van Gelderland

HARDERWIJK – Het is het welpenteam van school De Schuilplaats gelukt zich te plaatsen voor de halve finale van Nederland met een knappe derde plaats in de finale van Gelderland. Het team, bestaande uit Tristan van der Velde, Hidde Voorwinden, Roeland Vis, Floris van den Hoek en Mark Doppenberg, scoorde negen wedstrijdpunten uit zeven wedstrijden. Door het verschil van twee weerstandspunten betraden zij in juichstemming het podium.

Moeizame start, drie overwinningen op rij

De schooldammers starten het toernooi moeizaam. Tegen Alfons Ariens uit Harderwijk kwamen ze met de schrik vrij toen de tegenstandster van Tristan van der Velde in een gewonnen positie akkoord ging met remise (4-4). In de tweede ronde won het team nipt (5-3) van de Julianaschool uit Heteren. Met 6-2 tegen de Mr. G. Propschool uit Lochem was de tweede overwinning een feit. Door twee overwinningen en één remise was de derde overwinning ook binnen. De Prins Willem Alexanderschool uit Laren werd teruggefloten met 5-3.

In de vierde ronde mocht De Schuilplaats het opnemen tegen CBS De Haven, de favoriet die de eerste vier ronden ruime overwinningen boekten. De Puttenaren kwamen tekort, drie nederlagen en één overwinning bepaalden de uitslag (2-6). Ook van de Fontanusschool uit Harderwijk werd verloren (3-5). Dat Tristan van der Velde ternauwernood ontsnapte aan een nederlaag deed daar niet aan af.

Uit de hogehoed toveren

Bij aanvang van de laatste ronde stond De Schuilplaats op de vijfde plaats. De loting bepaalde dat nummer één tegen nummer drie mocht en nummer twee tegen nummer vier. De Schuilplaats mocht tegen De Garve uit Wichmond. Met een overwinning in de slotronde was de kans op een podiumplaats aanzienlijk. Bij een 4-2 tussenstand in het voordeel van De Schuilplaats was Roeland Vis als enige nog bezig met zijn dampartij. Om het tij te keren was een truc uit de hogehoed nodig. Hij stond namelijk een dam en een aantal schijven achter. Wat normaliter niet zou gebeuren, gebeurde. De tegenstander wist geen raad met zijn dam en zag Roeland Vis de dam handig afpakken en vervolgens zelfs toeslaan naar dam (6-2).

Met de overwinning in de slotronde, de drie overwinningen op rij en het gelijkspel eindigde De Schuilplaats met negen wedstrijdpunten op de derde plaats. Door het verschil van respectievelijk twee en vijf weerstandspunten mocht het team het podium op. Tristan van der Velde scoorde het meeste aantal punten. Hij won vijf partijen en stond slechts tweemaal remise toe (twaalf punten). Hidde Voorwinden was met tien punten ook uiterst productief (hij speelde zes partijen aangezien er met één wisselspeler gespeeld werd). Roeland Vis scoorde gemiddeld, vijf punten uit vijf wedstrijden. Floris van den Hoek en Mark Doppenberg behaalden beide twee punten uit vijf wedstrijden.

De volgende ronde is de halve finale van Nederland die op 12 mei gehouden wordt. Waar de schooldammers de strijd om een ticket voor de finale van Nederland mogen aangaan, is nog niet bekend.

Geef een reactie