Puttense jeugddammers bij NK sneldammen

UTRECHT – Tristan van der Velde en Hidde Voorwinden van de Puttense DamClub behoorden zaterdag 15 juni 2013 tot de bijna 200 deelnemers van het NK sneldammen dat gespeeld werd in het Denksportcentrum Den Hommel in Utrecht. Tristan stelde min of meer teleur bij de pupillen nadat hij in de halve finale niet verder kwam dan kwalificatie voor de C-groep, de finale sloot hij desondanks keurig af met groepswinst. Hidde Voorwinden kwam bij de welpen te kort om zich te plaatsen voor de A-groep, hij eindigde in groep B in de middenmoot.

Tristan begon de finale als Gelders sneldamkampioen, van de vijf Gelderse deelnemers was hij de hoogst geplaatste zij het dat de Nederlands kampioen Jorne Huiting (bij regulier dammen) niet meedeed en automatisch geplaatst was. Na een ongelukkige start (kloknederlaag tegen Kirsty Wahjuwibowo) wist hij te winnen van zijn Gelderse rivaal Pieter van Asseldonk uit Wageningen. Door twee nederlagen en nog één remise eindigde Tristan met slechts drie punten op de vijfde plaats. In de middag ging het beduidend beter: in de derde groep pakte hij maar liefst elf punten uit zeven duels (hij verloor niet). Om het goud in deze groep speelde Tristan een barrage tegen Bas Marcelis. Volgens het Georgiev-systeem waarbij de spelers bij een gelijkspel met de resterende bedenktijd van de vorige partij de volgende partij moeten aanvangen. Zo ver kwam het niet, Tristan won netjes de eerste partij.

Hidde Voorwinden plaatste zich in Gelderland nipt voor het NK sneldammen welpen. In de ochtend leek hij een barrage af te dwingen voor een plaats in de A-groep. In een goede stand (twee schijven meer) deed een foutzet hem de das om, hij verloor en kwam in groep B terecht. In de middag speelde Hidde redelijk sterk, verschillende tegenstanders wist hij – vaak combinatief – te verslaan. Toch ging het een paar keer mis zodat Hidde in de middenmoot eindigde.

Naast de vier jeugdcategorieën was er een damescategorie en waren er drie categorieën senioren. Verdeeld op basis van rating, in de A-categorie gaan de sterkste sneldammers van Nederland de strijd met elkaar aan. Om het kampioenschap in de A-categorie was – evenals vorig jaar – een barrage om de eerste plaats. De strijd tussen Jeroen van den Akker, Ben Provoost en Sven Winkel werd gewonnen door Winkel die beide barragepartijen won.

Geef een reactie