Puttenaren verslaan DC Ederveen

PUTTEN – In de vijfde ronde van de Gelderse competitie hebben de Puttense dammers goede zaken gedaan. Hoewel het er lange tijd niet op leek eindigde de wedstrijd tegen DC Ederveen in een 7-5 overwinning en die had zelfs nog hoger uit kunnen vallen.

Benauwde remise

Van de Wall, de huidige topscorer van het team, kwam er dit keer niet aan te pas en werd positioneel van het bord geschoven door Gerrit Valkenburg (0-2). Ondertussen zag het er ook niet goed uit op het bord van Serge Visser die zich in de nesten had gewerkt tegen Johan Kuijkhoven. Visser hield het hoofd koel en wist alsnog een benauwde remise te behalen (1-3).

Streefstand

Tristan van der Velde (14) maakte de gelijkmaker door Ben van Beek te verslaan. In een klassieke partij was er lange tijd niet veel aan de hand. Van Beek maakte een fout waarna Van der Velde keurig de partij naar winst schoof (3-3). Henry Kieft had niet te klagen toen tegen de klokcontrole Koos Hoekzema een positionele blunder maakte wat hem direct een schijf kostte. Even daarna bereikte Kieft een fraaie streefstand (5-3).

Blunder

De partij tussen Herman Cousijnsen en Nico Valkenburg had een eigenaardig opzet. Cousijnsen nam veel risico waar Valkenburg niet goed raad mee wist. Tegen het eindspel maakte Valkenburg in een gelijkwaardige stelling een blunder. Cousijnsen mistte de winnende damcombinatie waarna een aantal zetten later de partij in remise eindigde (6-4).

Overmachtseindspel

Jan Oost speelde een sterke partij tegen Steven Vierwinden en kwam zienderogen beter te staan. Tegen de klokcontrole bereikte hij een overmachtseindspel. Oost slaagde er echter niet in de partij te winnen en in die zin was de remise teleurstellend. Voor de uitslag van de wedstrijd niet: met de 7-5 overwinning pakten de Puttenaren de beide wedstrijdpunten.

Eerste speelronde

De eerste speelronde van de Gelderse clubcompetitie zit er voor PDC Putten op. In vijf wedstrijden hebben de Puttenaren vijf wedstrijdpunten gescoord. KRS Ede voert de lijst aan met acht punten. In de tweede helft van de competitie treffen de zes teams elkaar opnieuw.