Puttenaren op dreef tegen KRS Ede

PUTTEN – In de vierde ronde van de Gelderse clubcompetitie hebben de dammers van PDC Putten een degelijke overwinning geboekt op hekkensluiter KRS Ede. In het sportcomplex van SDC Putten eindigde de wedstrijd op vrijdagavond 3 november in een 9-3 overwinning voor de thuisploeg.

Origineel offer

Jan van de Veen zette PDC Putten op voorsprong door Evert Jochemsen te verslaan. Van de Veen verraste met een origineel offer in de opening. In het middenspel wist hij wat voordeel op te bouwen en tegen het eindspel liet Jochemsen zich in een nadelige stand met een kleine plakker verrassen die de partij meteen besliste (2-0).

Kwestie van tijd

Ondertussen stond Peter Frans Koops al op winst tegen Aart Jochemsen. Het was slechts een kwestie van tijd. Jochemsen vergreep zich in de opening en kreeg een damcombinatie om de oren. Hij ging nog door maar het evenwicht was dusdanig verstoord dat Koops de partij eenvoudig naar winst kon schuiven (4-0).

Coup Philippe

Serge Visser was de enige Puttenaar die in problemen kwam. In het middenspel van de partij tegen Johan Teunissen overzag hij een bekende combinatie, een zogenaamde Coup Philippe, wat hem op een schijf achterstand kwam te staan. Visser ging door, leek nog wat kansjes te krijgen maar vond niet de meest kansrijke variant. Vervolgens kwam hij in een verloren overmachtseindspel terecht (4-2).

Remise

De enige partij die in remise eindigde in de wedstrijd tussen PDC Putten en KRS Ede was de partij tussen Henry Kieft en Arnold van Harn. In een wat ongewone partij waarin Van Harn koos voor een aanval over rechts. Kieft had zijn verdediging goed op orde en wist de aanval goed af te wenden. Tegen het eindspel werd het nog even spannend. Een vervolg kreeg het niet toen Kieft de remise die Van Harn aanbood accepteerde (5-3).

Dezelfde zet

Jaap van de Werfhorst speelde aan bord twee tegen Frans Elbertsen. In een klassieke partij speelde Van de Werfhorst het betere spel. Dit leverde hem in het middenspel schijfwinst op en even daarna met dezelfde zet (!) een tweede schijf. Elbertsen ploeterde nog wat tegen maar kreeg geen kansen meer waarmee Van de Werfhorst de teamoverwinning veiligstelde (7-3).

77e zet

Teamleider Henk Timmer ging er nog eens voor zitten in zijn partij tegen Erwin Jochemsen. In een ultradun vier-om-vier schijveneindspel sloeg Timmer een remisevoorstel af en probeerde hij nog te winnen. Die poging was niet tevergeefs. Jochemsen bleef niet bij de les en koos niet de juiste zet. Timmer ging naar dam en behield vier stukken terwijl Jochemsen nog een lange weg naar dam te gaan had. Die weg vond hij maar niet zonder onderweg twee schijven kwijt te raken. Op de 77e zet, inmiddels tegen middernacht, won Timmer de partij (9-3).

De volgende wedstrijd is de inhaalwedstrijd tegen DCE Ederveen op vrijdagavond 10 november. Met twee overwinningen en één nederlaag staat PDC Putten op de derde plaats. Koploper VRD Renkum heeft nog geen punten verspeeld.