Pijnlijke nederlaag voor formatie Puttense DamClub

VOORTHUIZEN – De streekderby in de Gelderse Hoofdklasse tegen de dammers uit Voorthuizen stond dinsdagavond 19 oktober op het programma. Met versterking in de persoon van Joras Ferwerda en invaller Herman Cousijnsen begon het Puttense team hoopvol aan de wedstrijd. Weinig was hier aan het eind van de avond van over toen Alderliesten niet wist te winnen van Van Hierden en de Puttenaren huiswaarts keerden met een 9-7 nederlaag.

De eerste overwinning viel aan Puttense zijde. Patrick Wielemout zette zijn tegenstander vanuit de opening onder druk en wist combinatief toe te slaan. Patrick wist zich nauwelijks raad met de dam en liet deze wat onhandig afnemen. In een 8-om-8 combineerde de genadeslag (0-2). Henry Kieft en tegenstander Gert Pol zagen weinig perspectief en waren tevreden met remise (1-3). Henri van Hierden trok de stand gelijk door een foutzet van Jaap van de Werfhorst genadeloos af te straffen (3-3). Herman Arissen kwam vervolgens niet verder tegen Jaap van Hierden senior (4-4).

Het gevecht aan het zevende bord was spectaculair. Herman Cousijnsen overklaste positioneel tegenstander Wim Zandbergen maar vergat te winnen. Herman kwam een schijf achter en kwam in tijdnood. Op de vijftigste zet viel in een lastige stand zijn vlag (6-4). Henk Timmer overklaste Alie van de Ruitenbeek – Van Gulik door een wat fanatieke voortzetting met een combinatie te bestraffen. Het afspel speelde Henk keurig naar winst (6-6). Joras Ferwerda mocht het opnemen tegen Erwin van Hierden, de sterkste speler van Voorthuizen. Joras speelde een sterke partij waarbij vanuit de opening positie werd gekozen door verschillende randschijven. Een onzorgvuldige zet van Joras leverde Erwin een doorbraak op. Ondanks hevige tijdnood speelde Erwin het strak uit (8-6).

Alderliesten vocht principieel om de strategische velden tegen Van Hierden junior. Rond de tijdnoodfase maakte Jaap geen fouten en verdedigde praktisch. Alderliesten zag zijn voordeel dunner en dunner worden. Zelfs de meest kansrijke zetten leverden geen winst meer op (9-7).

De strijd tegen degradatie wordt pittiger. Met slechts één wedstrijdpunt staat Putten nog op de tiende plaats. Echter wanneer de onderste twee niet verliezen, valt PDC 1 naar de laatste plaats. De volgende wedstrijd is op 15 november in en tegen Kroonschijf Ede.

Eerste sneldamavond

Jaap van de Werfhorst won de eerste sneldamavond op weerstandspunten, voor Patrick Wielemout en Alderliesten. Henk Timmer kwam onder andere door de nederlaag tegen Alderliesten en remise tegen Wil van Meerveld niet verder dan een vierde plaats. Weliswaar was Henk de enige die van Jaap wist te winnen. Thijs Alderliesten eindigde eerste in groep twee op een zevende plaats in de totale eindstand.

DVV Voorthuizen PDC Putten 9-7
1) Henri van Hierden Jaap van de Werfhorst 2-0 (3)
2) Jaap van Hierden (sr) Herman Arissen 1-1 (4)
3) Erwin van Hierden Joras Ferwerda 2-0 (7)
4) Van Hierden (jr) Alderliesten 1-1 (8)
5) Gert Pol Henry Kieft 1-1 (2)
6) Alie van de Ruitenbeek Henk Timmer 0-2 (6)
7) Wim Zandbergen Herman Cousijnsen 2-0 (5)
8) Jan Bloemendal Patrick Wielemout 0-2 (1)
DES Lunteren 2 PDC Putten 2 3-5
1) Dennis Bos Serge Visser 0-2 (4)
2) Elco Blankenstijn Han van de Kamp 2-0 (2)
3) Van Ee Van de Wall 1-1 (3)
4) Wijnand Voskuil (sr) Ep van Dijk 0-2 (1)

Geef een reactie