PDC’ers bij Open Kampioenschap ADG Amersfoort

AMERSFOORT – In de herfstvakantie organiseerde damclub ADG Amersfoort voor de 37e (!) keer het Open Kampioenschap. Twee leden van PDC Putten, Jan van de Veen en Peter Frans Koops, waren van de partij. Van de Veen eindigde met acht punten terwijl Koops met zeven punten het toernooi afsloot.

Kameroen

In de openingsronde trof Jan van de Veen de bekende dammer Leopold Kouogueu Kouomou uit Kameroen. Beiden gingen de partij principieel in en het was al snel spannend. Kouomou ging aan de leiding en zette druk. In een spannende fase overspeelde hij zijn hand ware het niet dat Van de Veen de winnende combinatie mistte (hij had de combinatie wel gezien maar rekende buiten een essentiële tussenzet ). In het late middenspel kwam hij in een moeilijke stand er niet goed uit en toen Kouomou met een offer doorbrak, was het snel gebeurd.

Remise

Van de Veen ging aanzienlijk beter spelen tegen het einde van het toernooi. Na een paar nadelige remises versloeg hij in de voorlaatste ronde de Rotterdamse Kasnadi terwijl hij in de slotronde met remise afsloot tegen Ben Provoost die vorig jaar nog het zilver won bij het nationale kampioenschap.

Van de Veen – Koops

De prestaties van Peter Frans Koops laten een ander patroon zien. Koops remiseerde in de openingsronde met de uit Litouwen afkomstige grootmeester Aleksej Domchev. Na een overwinning en een nederlaag bleef hij op de gemiddelde score. Dat hield hij vast: met drie remises en twee overwinningen en evenzoveel nederlagen eindigde hij op zeven punten uit zeven partijen. Koops zat overigens dicht bij een overwinning op Van de Veen die in een goede positie zich combinatief liet verrassen maar in het eindspel ondanks de schijf achterstand staande bleef.

Nederlander Ron Heusdens won het toernooi net voor de kersverse wereldkampioen Alexander Shvartsman uit Rusland die op een paar weerstandspunten naar de tweede plaats werd verwezen.