PDC Putten wint opnieuw van VRD Renkum

LUNTEREN – In de slotronde van de Gelderse damcompetitie heeft PDC Putten het reeds behaalde kampioenschap van extra glans voorzien: de 9-3 overwinning tegen VRD Renkum is de zevende overwinning op rij.

Snelle winst

Alderliesten zette PDC Putten na iets meer dan een uur al op voorsprong door Davidse te verslaan. Alderliesten kwam veel beter uit de opening. Davidse liep in een moeilijke stelling waarin veel schijven van hem buitenspel stonden averij op en kwam een schijf achter. Alderliesten had positioneel overwicht in het centrum en schoof niet veel later de partij naar winst (2-0). Cousijnsen speelde een vrij vlakke partij en wilde zijn tegenstander Van Rijswijk geen pijn doen. Dat gold ook voor de Renkumse dammer die met een aantal ruiltjes duidelijk niet voor winst zat. Tegen het eindspel werden de punten gedeeld (3-1).

Hekstelling

Arissen nam al vroeg in de partij tegen Van Deelen een gezonde hekstelling in. Het plan van de Puttenaar was duidelijk: de andere vleugel uitdunnen. Daar slaagde de Puttenaar goed in die langzaamaan aan winst kon gaan denken. Van Deelen nam veel risico en kwam er in een volgeladen stelling niet meer aan te pas. Arissen rondde de partij in een gewonnen positie af met een damcombinatie (5-1).

Blunder

Aan het tweede bord trof teamleider Timmer in Doomernik de op papier sterkste van VRD Renkum. In de opening greep de Puttenaar flink mis. Een vervelende combinatie volgde waarna Timmer voor de keuze stond om een dam toe te laten of een schijf te offeren. Timmer koos voor het laatste in de hoop de schijf vervolgens terug te winnen. Daar slaagde hij niet in en de partij ging verder waarbij het evenwicht verstoord was. Daar kwam Timmer niet meer bovenop: het dunne eindspel met vier schijven tegen vijf schijven was in alle varianten uit (5-3).

Topscoorder

Spannend werd de wedstrijd niet. Aan de overige twee borden had PDC Putten overduidelijk voordeel. Oost speelde een degelijke partij en zag zijn tegenstander Van den Brink niet op de juiste manier verdedigen. Dat leidde eerst tot positioneel voordeel en in het eindspel tot een gewonnen positie waarmee Oost de wedstrijd in het voordeel van PDC Putten besliste (7-3). Van de Veen gaf en het kampioenschap van PDC Putten én deze wedstrijd nog extra glans door te winnen van Gerritsen waarmee hij de topscoorder is geworden van de gehele competitie. In het middenspel kreeg Van de Veen voordeel maar de stand was dun. Toen Gerritsen niet de juiste verdediging vond leidde dit tot een gewonnen eindspel voor Van de Veen die met vaste hand de partij won (9-3).

Kampioen

PDC Putten was voor aanvang van de slotronde al kampioen van de eerste klasse noord Gelderland. Met achttien punten uit tien partijen heeft het Puttense damteam flink gescoord. Van PDC Putten namen elf leden deel aan de clubcompetitie. Van de Veen is met zestien punten uit tien partijen de topscoorder van PDC Putten én van het algemeen klassement.