PDC Putten kampioen Gelderse damcompetitie

PUTTEN – In de voorlaatste ronde is PDC Putten kampioen geworden van de eerste klasse noord Gelderland door met maar liefst 10-2 damclub De Kroonschijf uit Ede te verslaan. Geen van de Puttenaren verloor.

Ambitie

Bij aanvang van het seizoen spraken de dammers van PDC Putten de ambitie uit om weer eens kampioen te worden. Het gaat zeker een jaar of tien terug dat PDC Putten het kampioenschap behaalde in de clubcompetitie. Na het onhandige verlies in de eerste helft van de competitie tegen DES Lunteren leek het spannend te gaan worden. Maar van die spanning is niets terug te zien: PDC Putten heeft nadien al haar wedstrijden gewonnen. Van de Veen heeft het meeste aantal punten gehaald: met veertien punten uit negen wedstrijden staat hij op een dikke plus. De slotronde op 9 maart is een formaliteit.

Eerste kwartier

In Ede zag het er voor PDC Putten al snel goed uit. Van de Veen stond op het hoofdbord in het eerste kwartier al op winst toen zijn tegenstander Jochemsen behoorlijk misgreep wat hem op een schijf achterstand kwam te staan. Hij kwam er niet meer aan te pas en verloor later (0-2). Kieft verdubbelde de score door Elbertsen te verslaan. Lange tijd was er niet veel aan de hand totdat Elbertsen onhandig ruilde en met een vervelende achterloop werd geconfronteerd waarmee hij averij opliep. Kieft schoof vervolgens de partij naar winst (0-4).

Teamoverwinning

Ermeloër Oost deed er nog een schepje bovenop door Van Harn te verslaan. Met een gezonde hekstelling had Oost het betere van het spel. Dat leverde hem eerst een schijf winst op en niet lang sloeg hij met een kleine combinatie de partij naar winst (0-6). Puttenaar Visser stelde de teamoverwinning veilig met zijn remise tegen Jochemsen. De remise was een logisch resultaat bij de partij die weinig spanningen kende en waarbij het evenwicht onverstoord bleef (1-7).

Oerdegelijke partij

Arissen speelde een oerdegelijke partij tegen Hoeve en zette vanuit de opening al druk. Hoeve die zich vrijwillig liet opsluiten op de korte vleugel verschafte zich op zijn andere vleugel aan de linkerkant van het bord te weinig ruimte en kwam in moeilijkheden. Met een typische combinatie verraste Arissen zijn tegenstander. De dam bracht Arissen vervolgens in het eindspel de winst (1-9). Teamleider Timmer kon maar moeilijk door de stelling van Jochemsen komen. De Edenaar gaf geen krimp en bleef oplettend. Even leek Timmer wat vat op de stelling te krijgen maar ondertussen kreeg Jochemsen het centrum. Timmer ruilde op tijd terug en stelde daarmee remise veilig (2-10).