PDC Putten en DC Harderwijk in evenwicht

PUTTEN – Lange tijd leek het er niet op dat de wedstrijd tussen PDC Putten en DC Harderwijk slechts in een gelijkspel zou eindigen. De 5-1 voorsprong door de overwinningen van Van de Wall en Oost werd echter uit handen gegeven.

Van de Wall speelde een sterke partij tegen Harderwijker Wouter Foppen die zich onhandig liet opsluiten. In het late middenspel besloot hij om ten koste van een schijf zich te bevrijden uit de opsluiting. Een enkele zet later ging een tweede schijf verloren en gaf hij zich gewonnen (2-0).

Finesse

Henry Kieft verraste Jaap Pluim in het middenspel met een combinatie. Hoewel de combinatie fraai was, leverde het geen voordeel op. Sterker nog, het kostte direct een schijf. Kieft nam veel risico en leek te gaan verliezen. Pluim overzag echter een finesse waarmee Kieft een fraaie rondslag op het bord zette. Het resterende eindspel eindigde in remise terwijl het eindspel  analytisch gewonnen was voor Kieft (3-1).

Oudste dammer

Jan Oost en Jakob de Vries maakten er een spectaculaire partij van. In het middenspel leek Oost het betere van het spel te hebben. Toen De Vries verzuimde om op tijd terug te ruilen, kwam hij minder te staan. Even daarna was het versneld uit met een winnende combinatie naar dam (5-1). Han van de Kamp speelde een verdienstelijke partij tegen Bennie Dijkgraaf. Lange tijd was er geen vuiltje aan de lucht voor de oudste dammer van PDC Putten. Tegen de klokcontrole raakte hij het spoor bijster en verloor eerst een schijf en niet veel later de partij (5-3).

Vorkversperring

De pijnlijke nederlaag die Serge Visser leed tegen Eibert Smit, zal hij zich nog enige tijd herinneren. In een ultradunne stand combineerde Smit ten koste van één schijf naar dam. Het resterende eindspel pakte Visser goed aan totdat hij in het zicht van de haven misgreep en met een vorkversperring geconfronteerd werd en direct kon opgeven (5-5).

Flankpartij

Herman Cousijnsen en Willem van Starkenburg maakten er een aantrekkelijke flankpartij van. Cousijnsen had in het middenspel een betere positie. Zijn voordeel verwaterde tegen de klokcontrole. Toen vervolgens Van Starkenburg een aantal onjuiste beslissingen nam kwam er een gewonnen eindspel op het bord. Kort voor middernacht verspeelde Cousijnsen echter de winst en eindigde de partij in remise evenals de wedstrijd (6-6).

Eerder deze week verloor koploper De Kroonschijf uit Ede verrassend van DCE Ederveen. De wedstrijd tussen VRD Renkum en BDV Bennekom eindigde ook in een gelijkspel. PDC Putten staat met één punt minder dan de koploper op de vierde plaats.