Onverwachte uitschakeling voor dammers in beker

WINTERSWIJK – Het is het bekerviertal van de Puttense DamClub niet gelukt om door te dringen tot de kwartfinale van de Gelderse beker om de Van der Zwan bokaal. In Winterswijk werd na een 4-4 gelijkspel met het kleinste verschil (5-3) het aansluitende sneldammen verloren. Alleen Herman Arissen kwam bij het sneldammen tot winst.

Lange tijd leek het erop dat de Puttense dammers het verschil zouden gaan maken daar op vrijwel alle vier de borden de Puttenaren er warmpjes bijzaten. Het viel echter allemaal wat tegen: Henry Kieft kwam als eerste tot een puntendeling tegen Gerrit Klompenhouwer (1-1). Kieft miste een winnend Zetje van Weiss, vernoemd naar de Fransman oud-wereldkampioen Isodore Weiss. Herman Arissen en Kees Spruijt speelden een interessante partij waarbij lange tijd wederzijds slechts een schijf geslagen was. In het late middenspel leek Arissen wat voordeel te hebben maar met nog wat seconden bedenktijd op de klok werd remise overeengekomen (2-2).

Henk Timmer kreeg weinig grip op de stelling van Erik Oonk. Rond de klokcontrole werden in korte tijd veel zetten gedaan. Wat overbleef: een gelijkwaardige stand met remise als gevolg (3-3). Alderliesten kwam na een vrij flakke opening tegen Erik ten Hagen in het middenspel langzamerhand beter te staan. Het late middenspel bood perspectief maar kort na de klokcontrole zat het er hier ook niet in (4-4).

Omdat de reguliere wedstrijd geen verschil had gemaakt, was een beslissende wedstrijd nodig waarbij met versneld tempo – tien minuten per speler – gespeeld werd. Al snel ging het mis: Henk Timmer verloor in een betere stand toen hij een eenvoudige doorbraak overzag, Alderliesten kwam opnieuw niet verder dan remise en het doek viel definitief toen Henry Kieft ook verloor. De keurige overwinning van Herman Arissen maakte geen verschil meer (5-3).

WDV Winterswijk PDC Putten 4-4 5-3
1) Ten Hagen Alderliesten 1-1 1-1 (4)
2) Spruijt Arissen 1-1 0-2 (2)
3) Oonk Timmer 1-1 2-0 (3)
4) Klompenhouwer Kieft 1-1 2-0 (1)

Geef een reactie