Onverwachte nederlaag voor PDC Putten tegen DES Lunteren

LUNTEREN – In de derde ronde van de Gelderse clubcompetitie heeft PDC Putten een onverwachte nederlaag geleden. In de Schuifeldam in Lunteren gingen de Puttenaren met het kleinste verschil (5-7) onderuit. Geen van de Puttenaren kwam tot winst.

Op papier zou het een gemakkelijke wedstrijd voor PDC Putten mogen zijn. De paringen waren niet ongunstig en op verschillende borden troffen de spelers van PDC Putten een lager ingeschaalde tegenstander. Op de borden was er niet al te veel van terug te zien al hadden Kieft en Arissen beduidend betere stellingen.

Bomzet

In de partij aan bord zes tussen Serge Visser en Gera Hol raakte het evenwicht niet verstoord. De klassieke stelling oogde wat voordeliger voor Hol. Ze koos in een kansrijke positie voor een bomzet die beiden een dam bezorgde. Na het slagwerk was het meteen remise (1-1).

Schijfwinst

Henry Kieft had het betere van het spel tegen Ries van Ee. Al vrij vroeg in de partij leverde dit hem schijfwinst op. In het late middenspel had hij een aanzienlijk betere positie terwijl Van Ee niet kon rekenen op enige compensatie. Tegen de klokcontrole liet Kieft zijn tegenstander toch ontsnappen en even na de vijftigste zet eindigde ook deze partij in gelijkspel (2-2).

Ultradun eindspel

Peter Frans Koops nam het initiatief tegen jeugdspeler Johan Top. De jonge Lunteraan was op zijn hoede en verdedigde zich secuur. Het optische voordeel van Koops verzandde en in een ultradun eindspel kon hij niet anders dan in remise berusten (3-3).

Verdedigingslinie

Jan van de Veen, die evenals Koops deze week meedoet aan het damtoernooi in Amersfoort, speelde tegen Jaap Heij zijn derde partij van de dag. Van de Veen probeerde wat maar kwam niet overtuigend door de verdedigingslinie van de preses van DES Lunteren. Spannend werd het niet. Even later reikten ze elkaar de hand en verdeelden de punten (4-4).

Thematische achterloop

Bonter werd het nog qua remises toen ook de partij tussen Jaap van de Werfhorst en Arno Bos in een remise eindigde. De Keller-opening was veelbelovend. Toen de thematische achterloop bij de Roozenburg-aanval volgde, combineerde Van de Werfhorst. Voordeel bracht het hem niet en het gevolg was dat er in een paar zetten veel schijven van het bord verdwenen. De partij vervlakte en als Bos nog enige kans gehad zou hebben om significant voordeel op te bouwen, dan verzuimde hij dit te doen (5-5).

74 zetten

Tot zover was er weinig aan de hand voor PDC Putten. Hoewel de Puttenaren op een aantal borden wat kansjes hadden laten lopen, was geen van de Puttenaren echt in gevaar gekomen. Daarbij kwam dat Herman Arissen nog bezig was tegen Jeroen van den Brink en, zo rekenden de Puttenaren zich misschien wel rijk, minimaal remise in handen had. Sterker: hij had een veel betere stelling en bouwde zijn voordeel uit in het eindspel. Arissen overleefde de eerste klokcontrole bij de vijftigste zet. Daarna volgde een eindspel waarbij beiden in een half uur 25 zetten mochten produceren. Arissen pakte het juist aan, kwam in een gewonnen overmachtseindspel maar lette onvoldoende op de klok. Tegen middernacht constateerde hij met de gedesillusioneerde Puttenaren dat hij met 74 zetten één zet tekort kwam bij de tweede tijdcontrole en dit betekende een reglementaire nederlaag (5-7).

Door deze nederlaag staat PDC Putten op de vierde plaats. Het gat met koploper VRD Renkum is vier punten al heeft PDC Putten nog een wedstrijd tegoed. De competitie kent een dubbele ronde zodat deze nederlaag nog ruimschoots goedgemaakt kan worden. DES Lunteren staat met vier punten uit drie wedstrijden (ook één nederlaag) op de tweede plaats.