NK pupillen Doetinchem 2014, een tussenstand

DOETINCHEM – In het Gelderse Doetinchem vindt deze week het Nederlands kampioenschap dammen voor pupillen plaats. Puttenaar Tristan van der Velde behoort tot de deelnemers en weet zich na vier ronden genoteerd in de middenmoot (achtste plaats) met vier punten uit vier partijen. Er volgen tot en met zaterdag nog vier ronden. Plaatselijk favoriet Jorne Huiting en Dirk Vet uit Landsmeer voeren de lijst aan met zeven punten. De dampartijen worden live uitgezonden op de toernooiwebsite.

In de openingsronde afgelopen maandag speelde Tristan tegen Niels van Ginkel uit Wezep. Geen onbekende voor hem aangezien hij zowel vorig jaar als dit jaar in de halve finale en in de finale de degens met hem kruiste. Vanuit de opening liet Tristan zich het initiatief ontnemen en kwam even later in een vervelende kettingstelling. Dat koste hem een schijfje en toen hij in een dunne stand een plakker overzag, verloor hij.

In de tweede ronde had Tristan meer succes. Hij zag zijn Gelderse opponent Machiel Weistra uit Heteren al na vijftien zetten misgrijpen en combineerde naar dam. Niet veel zetten later staakte Weistra de strijd. In de derde ronde, de tweede partij van dinsdag, was Marijn Jans uit Beek (Limburg) de tegenstander. Ook nu combineerde Tristan in de opening naar dam. Dit leverde ‘slechts’ een schijfje op, er ontstond vervolgens een spannende strijd. Het voordeel van de Puttenaar was gering maar toen het op een dammeneindspel uitliep werd zijn voordeel groter. Na zo’n drie uren won Tristan de partij met een fraai – en secuur gespeeld – eindspel.

Vandaag stond er één partij op het programma. Na drie wedstrijden stond Tristan op de gedeeld vierde plaats en was het dan ook logisch volgens het Zwitsers systeem dat hij één van de sterkere zou treffen. Dit gebeurde ook: Tristan werd gekoppeld aan de uit Heerde (Gelderland) afkomstige Vincent Houtjes. Het leek er in de opening op dat het een spannende partij zou gaan worden. Dit werd het helaas niet toen Tristan zich positioneel liet overspelen en zijn stelling vastliep.

Na vier ronden staat Tristan op de achtste plaats. Morgen speelt hij in de ochtend tegen Rudi van Velzen uit Haarlem. In de middag volgt nog een partij. Vooralsnog lijkt een hogere notering dan vorig jaar mogelijk te zijn.

Geef een reactie