Nipt verlies voor Puttense dammers

HARDERWIJK – Het zit de Puttense dammers dit seizoen niet mee. Voor de derde keer was de tegenstander met 9-7 te sterk, dit keer damclub Harderwijk in de streekderby. Tegenover de overwinningen van Visser en Alderliesten stonden drie nederlagen. Slechts het resultaat viel negatief uit, over de dampartijen waren de Puttenaren tevreden.

Door de nederlaag van Jaap van de Werfhorst, die weliswaar lang stand hield tegen Jan Hendrik Kok, kwam de thuisploeg op voorsprong (2-0). Serge Visser was Hilco Aarten te slim af en maakte de gelijkmaker (2-2). Zijn eerste overwinning in de Gelderse Hoofdklasse, een keurige prestatie na een goed gespeelde partij.

Henry Kieft had ‘zijn’ halve hekstelling weer op het bord tegen Ton Eekelschot. Kieft lukte het onvoldoende om het centrum van zijn tegenstander af te breken en zo het voordeel van de halve hekstelling uit te buiten. In het late middenspel ging het mis en pakte Eekelschot de beide punten (4-2). Herman Arissen had wat voordeel tegen Joras Ferwerda alleen wist dit mede door tijdsdruk niet te verzilveren (5-3).

Herman Cousijnsen speelde tegen Kees de Jong. Naast Ferwerda heeft ook De Jong eerder voor de Puttense DamClub gespeeld in de hoofdklasse. Cousijnsen kende zijn tegenstander goed en speelde het juiste spel met remise als gevolg. Een bijzonder goede prestatie daar Cousijnsen ruim 350 ratingpunten minder heeft (6-4). Henk Timmer had wat voordeel tegen Gerwin van der Meer die de juiste verdediging vond. In het eindspel miste Timmer nog een kansrijk variant al zou dat ook remise kunnen worden (7-5).

Alderliesten had vanuit de opening een flexibele stand tegen Mensink. Mensink moest voortdurend concessies doen en op zijn hoede zijn voor combinaties. Toch vond hij de juiste verdediging en liep het aan op een dun eindspel waar Alderliesten een laatste poging deed. Met resultaat: Mensink maakte een fout waardoor Alderliesten de stand gelijk trok (7-7). Jan Oost kwam onder druk tegen Bert Foppen. De eerste tijdnoodfase overleefde hij netjes maar bij de tweede klokcontrole was het mis. In het zicht van de haven verloor Oost op de klok terwijl de stand analytisch remise was (9-7).

De Puttenaren speelden opnieuw een goede wedstrijd. Harderwijk behoort tot de betere teams in de Gelderse Hoofdklasse en staat op de derde plaats. Over twee weken is de thuiswedstrijd tegen BDSV Barneveld. Helaas heeft vorige week het tweede team van de Puttense DamClub zich teruggetrokken. Vanwege de beperkte beschikbaarheid van de spelers bleef het uitstellen van wedstrijden voortduren.

Geef een reactie