Nieuw wereldrecord blind simultaandammen Prosman

GOUDA – Erno Prosman heeft een nieuw wereldrecord gevestigd: opnieuw heeft hij met succes het wereldrecord blind simultaandammen, dat op naam van Ton Sijbrands stond, verbeterd. Binnen 29 uur was de buit binnen: met zeventien overwinningen en acht remises scoorde Prosman de vereiste 42 punten tegen 30 tegenstanders. Vijf deelnemers, waaronder Hans Alderliesten, kwamen tot winst.

De start verliep moeizaam, de rondes duurden vrij lang en bij aanvang van de nacht (rond middernacht, 12:15 uur) maakte Prosman zijn eerste fout tegen Jacek Pawlicki die rond de twintigste zet (na ongeveer twaalf uren dammen) een grote ruil maakte waardoor in drie zetten wederzijds maar liefst acht schijven van het bord verdwenen. Twee zetten daarna wilde Prosman een zet doen (22. 42-38) waarvan de arbiter hem meedeelde dat dit een onreglementaire zet is. Er stond wel een schijf op veld 42 maar ook op veld 38.

Zaterdagochtend, 10:20 uur, hoorde Hans Alderliesten Prosman een onreglementaire zet doorgeven. Omdat Prosman eerder de nacht vijf fouten gemaakt heeft (met inbegrip van de fout tegen Jacek Pawlicki) betekende iedere fout een reglementaire nederlaag. Het betekende, na 22 uur, dat de partij abrupt ten einde kwam.

In de namiddag, omstreeks 17:00 uur, eindigde de laatste partij in remise. Dat laatste punt had Prosman nodig om het wereldrecord te verbeteren: de vereiste 70% score werd zonder marge gehaald. In 29 uur, ruim sneller dan de tijd (41 uur) dat Ton Sijbrands deed over de wereldrecordpoging om tegen 28 tegenstander het wereldrecord blind simultaan te heroveren, zette Prosman voor de tweede keer dit wereldrecord op zijn naam. Een uitzonderlijke prestatie van formaat.

Geef een reactie