Mineurstemming bij Puttense DamClub

PUTTEN – In de negende ronde van de clubcompetitie ging het eerste team van PDC hard onderuit. Onverwacht werd met 7-9 verloren van de dammers uit Brummen die tegen degradatie vechten. Tegenover de winstpartijen van Herman Arissen en Jaap van de Werfhorst stonden de nederlagen aan de onderste drie borden.

Invaller Elbert van de Bunt speelde een sterke Hooglandaanval maar koos in de tijdnoodfase een ongunstig variant en verloor. Henk van Keulen kwam in het middenspel ongelukkig een schijf achter. Ook hier werd rond de tijdnoodfase het pleit beslecht. Henry Kieft zat tegenover één van de sterkste spelers van BDV Brummen. Tegen Bertus Bosch liep het mis en ook hier werd verloren.

Op een aantal borden speelden de tijd opnieuw parten. Toch konden er na deze fase overwinningen genoteerd worden voor Jaap van de Werfhorst, die met zijn tegenstander constateerde dat diens vlag op de 49e zet gevallen was, en Herman Arissen die positioneel in de tijdnoodfase staande bleef.

De remises van De Jong en Alderliesten waren beide teleurstellend. Met name het verliespunt van Alderliesten was een kostbaar punt. Een strategisch gewonnen stand liep na een dubbeloffer alsnog in remise. Na de 6-8 achterstand leverde de remise van teamleider Henk Timmer tegen Johan Haijtink, de op papier sterkste van Brummen, de Puttense formatie geen wedstrijdpunt op.

Het tweede team van de Puttense DamClub was in de uitwedstrijd met 6-2 te sterk voor de dammers van DES Lunteren 2. Het Puttense feestje begon echter met een nederlaag. Ep van Dijk dacht door te breken naar dam maar gaf een verkeerde schijf weg. Het leverde niets op en een achterstand verscheen op het scorebord (0-2).

Elbert van de Bunt trok de stand gelijk door zijn tegenstander te verslaan. Elbert kreeg al in de opening grip op het spel. De fase waarin het voordeel tot uitdrukking mocht komen, verliep voor Elbert niet goed. Met een handig trucje wist hij zijn tegenstander alsnog van het bord te drukken (2-2).

De partij op het eerste bord ging lange tijd gelijk op. De tegenstander van Jan Oost deed een aantal mindere zetten in het eindspel met als gevolg de tweede overwinning aan Puttense zijde  (2-4). Aan de overwinning van teamleider Han van de Kamp tegen Jan Heij ging wat vooraf. Han kwam twee schijven voor en genoot langdurig van een vijf-om-twee eindspel omdat hij een aantal keer verzuimde de winst naar zich toe te trekken. Door capitulatie van tegenstander Jan Heij kon Han toch de verdiende punten dezelfde dag achter zijn naam noteren.

Geef een reactie