Harde afstraffing voor Puttense dammers tegen VRD Renkum

PUTTEN – Daar waar eerder dit seizoen de Puttense dammers nog wonnen van VRD Renkum (7-5), kwamen de Puttenaren vrijdag 2 december in eigen huis aanzienlijk te kort. Tegenover de drie nederlagen stond geen enkele overwinning. Met slechts drie schamele remises eindigde de wedstrijd in een 3-9 nederlaag.

Finaal mis

Opvallend was dat op maar liefst drie van de zes borden dezelfde tegenstanders elkaar troffen. Van de Wall speelde evenals eerder dit seizoen tegen Piet Davidse. Lange tijd ging het gelijk op en had Van de Wall weinig te vrezen. Tegen het eindspel greep Van der Wall echter finaal mis en verloor enkele zetten later (0-2).

Lange vleugel

Herman Arissen had ook andermaal Henk Gerritsen van VRD Renkum tegenover zich. In een klassiek middenspel koos Arissen voor een ruil waarna Gerritsen met een kromme opstelling op zijn lange vleugel bleef zitten. Arissen slaagde er echter niet in om zijn voordeel uit te buiten en na een aantal ruiltjes was er weinig meer over en eindigde de partij in remise (1-3).

Damcombinatie

Tristan van der Velde liet zich positioneel wegdrukken uit het centrum door Jos van Deelen al leek hij nog goede omsingelingsmogelijkheden te hebben. In de stelling waarin Van der Velde de vruchten leek te gaan plukken van zijn opzet, kreeg hij een lichte damcombinatie om de oren. De jonge Puttenaar gaf zich nog niet gewonnen maar zag na zo’n vijftien zetten het kansloze ervan in en gaf op (1-5).

Micro-eindspel

Aan bord één troffen Henry Kieft en Henk Hoksbergen elkaar opnieuw, evenals in de heenwedstrijd aan het eerste bord. Hoksbergen stond na de opening steviger in het centrum. In het middenspel kwam Kieft met een aantal sterke zetten beter te staan en het micro-eindspel, hoewel zijn voordeel groter leek dan het was, had hij nog wel even door kunnen spelen toen hij remise gaf (2-6).

Opmerkelijke zet

In de partij tussen Herman Cousijnsen en Edwin Loozen volgde na een vlakke opening een quasi klassiek middenspel. In de gelijk opgaande partij was weinig spanning te ontdekken totdat Cousijnsen met een opmerkelijke zet het speelbeeld drastisch in zijn nadeel veranderde. Tot overmaat van ramp werd hij gedwongen zijn kroonschijf te spelen en toen hij geen actieve verdediging koos, kwam hij in een verloren positie terecht. De klokcontrole haalde hij niet meer: op de 48e zet verloor hij door tijdsoverschrijding (2-8).

Verdediging

Jan Oost trof in Harry Doomernik de op papier sterkste speler van VRD Renkum. In het middenspel was Doomernik aanvallender ingesteld en dit leverde hem een betere positie op. Oost hield zich, weliswaar geholpen door Doomernik die niet de beste voortzetting koos, staande. In het ultradunne eindspel vond Oost onder druk van de klok de juiste verdediging. Kort voor middernacht schoof hij de partij naar remise (3-9).

PDC Putten staat na deze nederlaag op de vijfde plek in de eerste klasse noord. Met vijf punten uit zes wedstrijden staan de Puttenaren in de min. Er volgen nog vier rondes. In de volgende ronde ontvangen de dammers de huidige koploper, KRS Ede.