Grote nederlaag voor dammers

PUTTEN – Ook in de voorlaatste ronde van de Gelderse Hoofdklasse is het de Puttenaren niet gelukt een punt te pakken. Het tweede team van Wageningen was evenals WSDV 1 te sterk voor de Puttense dammers, 4-12. De vier remises waren van Herman Cousijnsen die de winst weggaf, van Serge Visser die ook dichtbij een overwinning zat, van Henk Timmer die een voordelig eindspel had en van Alderliesten die remise maakte.

Bij aanvang van de wedstrijd zette Henk Timmer in zijn openingswoord Tristan van der Velde in het zonnetje vanwege zijn Gelders kampioenschap. Van der Velde mag zich als kampioen van Gelderland op gaan maken voor de halve finales van Nederland die in april verspeeld worden. In zijn partij tegen Kees Maliepaard kwam Tristan te kort, na een damcombinatie was het snel bekeken (0-2).

Jaap van de Werfhorst kwam moeilijk uit de opening tegen Gerben van Steenbergen. Met een vol bord met schijven greep Van de Werfhorst mis, kreeg een dam om de oren en gaf meteen op (0-4). Herman Cousijnsen was de Puttenaar die het dichtste bij de winst kwam. Hij verraste Hans Kromhout in een moeilijke stand met een fraai offer en kwam een schijf voor. In het eindspel liet Cousijnsen zich verrassen met remise als gevolg (1-5).

Henry Kieft bood sterk tegenstand tegen Jesse van Beek. In het late middenspel had Kieft een licht nadelige stelling. Door zetverwisseling ontnam hij zichzelf de mogelijkheid te offeren met een florissante positie. Een kleine combinatie bracht de beslissing (1-7). Herman Arissen kreeg nauwelijks voordeel tegen Owen Donkers in een klassieke stand. In hevige tijdnood miste Arissen de beste variant en kreeg op de 49e zet een offer op zijn bord. Omdat hij in de luttele seconden die hij nog had vergat een zet te doen, verloor hij op de klok (1-9).

Serge Visser had een betere stand tegen Hans Luchies hoewel de marge zeer gering was. Een voordelig eindspel was niet voldoende om de winst over de streep te trekken (2-10). Alderliesten koos de aanval op de voorpostvleugel van Jannes Kromhout. De stand dunde snel uit zonder aanmerkelijk voordeel voor Alderliesten. Hij koos de spannende variant maar kreeg geen kansen meer en vocht voor de remise die er net nog inzat (3-11). Henk Timmer was op weg om een overwinning bij te schrijven. Zijn omsingelingsspel tegen Cor Langeveld liep aardig. Ook Timmer kwam in een voordelig eindspel hoewel ook hier de remisemarge groot genoeg was (4-12).

De laatste wedstrijd is de wedstrijd tegen DCN Nijmegen die gespeeld wordt in een gezamenlijke slotronde op vrijdagavond 21 maart in Huissen. Zowel Putten als Nijmegen zijn gedegradeerd evenals BDV Brummen. VBI Huissen is door de 7-9 nederlaag van WSDV 1 Wageningen opnieuw kampioen geworden.

Geef een reactie