Een avondje onderlinge competitie

PUTTEN – Wie van dammen denkt dat het saai is, heeft het mis. Dit was afgelopen vrijdagavond bij de Puttense DamClub wel te merken. Een boeiende opening, een damzet met onzekere afloop, een strak eindspel en een juiste slag mochten er weer zijn op het dambord.

De partij tussen Henk Guliker en Henry Kieft kende een creatieve opening. Henk maakte lange tijd geen fout. In het middenspel begon de stelling van Henk te kraken. Met twee schijven minder was er geen beginnen meer aan.

De partij tussen Van de Wall en Han van de Kamp mocht er ook zijn. Laatstgenoemde speelde de opening secuur en wentelde de dreigingen van Van de Wall af. Hij had in het middenspel een gunstige positie op het bord. Van de Kamp zag een drie-om-drie maar nam deze niet. Van de Wall mocht het eindspel strak uitspelen – en dat deed hij.

Alderliesten speelde tegen de nummer zes van de ranglijst, Van Staveren. Alderliesten koos in de opening voor een flankaanval. Dirk wilde hier niet veel van weten en ruilde op het juiste moment, met de juiste schijven, af. Alderliesten had voordeel in het centrum (het schijvenaantal was echter gelijk). Een logische ruil leverde, na drie keer slaan, opeens een dilemma voor Dirk op. Na de tussenloop was het duidelijk: Alderliesten kon gemakkelijk doorbreken naar dam. De dam werd gehaald en na een aantal zetten gaf Dirk zich gewonnen.

Jan Oost en Harry Roffel maakten er een boeiende partij van. Jan gebruikte veel tijd voor de opening en stelde een sterk centrum op. Jan overwoog ‘tussendoor’ nog even een dam waarvan het voordeel moeilijk te taxeren is. Jan koos positie en leek het vakkundig af te maken. Harry deed wat terug en leek richting de remise te gaan. Na een één-om-drie van Jan was het meteen gebeurd.

Volgende week is de laatste ronde van dit jaar in de clubcompetitie. PDC 2 mag het dinsdagavond proberen tegen BDV uit Bennekom. PDC 1 speelt de zevende ronde in de Gelderse Hoofdklasse tegen DES Lunteren.

Geef een reactie