Domper voor Puttense dammers

PUTTEN – In de vijfde speelronde van de Gelderse Hoofdklasse speelden de dammers van de Puttense DamClub de wedstrijd tegen DVV Voorthuizen. Een overwinning was voor de Puttenaren hard nodig daar zij na vier duels nog puntloos waren terwijl de Voorthuizenaren al drie wedstrijdpunten behaald hadden. Na een spannende wedstrijd sloeg de meter de verkeerde kant door: 7-9 nederlaag.

Aanvankelijk leek het erop dat er voor de Puttenaren een wedstrijdpunt en misschien wel twee te halen viel. Henk Timmer kwam na een foutzet een schijf voor tegen Henri van Hierden en ook op verschillende andere borden stonden de Puttenaren niet minder. Alleen Henry Kieft stond al vrij snel onder druk tegen Aalt van de Kuilen die als eerste won (0-2). Vervolgens bracht Timmer de Puttenaren op gelijke hoogte door zijn partij winnend af te sluiten (2-2).

Herman Arissen kon het niet bolwerken tegen Erwin van Hierden. In het middenspel kwam Arissen onder druk en de peperdure dam verloor al voor de klokcontrole (2-4). Herman Cousijnsen zette na een goede partij de volgende overwinning voor Putten neer (4-4). De partij tussen Serge Visser en Jelte van Lokhorst ging lange tijd gelijk op. In het eindspel leek Visser wat voordeel te hebben al verzilverde hij dit niet waarnaar remise werd overeengekomen (5-5).

René Alderliesten speelde tegen Stijn Overeem die in de opening al een voorpost nam. Alderliesten wist er nauwelijks raad mee en koos voor een omsingelingsstrategie waar weinig van terecht kwam. In het late middenspel greep Alderliesten finaal mis waardoor Overeem combineerde. Alderliesten wist ternauwernood het eindspel nog op remise te houden (6-6). Jaap van de Werfhorst bereikte eenzelfde resultaat tegen Jaap van Hierden senior. In de opening verdwenen er veel schijven van het bord. Pas in het late middenspel werd het een beetje spannend al zat er voor beide niet meer dan remise in (7-7).

Patrick Wielemout kwam keurig uit de opening tegen Jaap van Hierden junior. In een betere stand voor Wielemout ging de hekstelling van het bord en volgde een opbouwfase. Van Hierden kwam in het late middenspel er beter uit en speelde sterk naar het dammeneindspel. Dat eindspel won van Hierden met een handige vangststelling (7-9).

Na vijf wedstrijden staat Putten zonder wedstrijdpunten onderaan. De onderste drie teams degraderen naar de eerste klasse en het lijkt er sterk op dat Putten tot één van die ploegen behoort. Met nog zes ronden te gaan is het nog niet gespeeld, te meer daar de afgelopen twee wedstrijden met het kleinste verschil is verloren. Om degradatie te voorkomen zijn verrassende uitslagen nodig.

Vrijdagavond 6 december speelde ook het tweede team van de Puttense DamClub. In eigen huis hield het viertal het tweede team van De Kroonschijf uit Ede op een gelijkspel. Han van de Kamp en invaller Henk Guliker scoorden aan Puttense zijde terwijl Ep van Dijk en Arien van Keulen de punten aan de tegenstander lieten.

Geef een reactie