Damteams school De Schuilplaats naar NK schooldammen

AUSTERLITZ/BUNSCHOTEN/HARDERWIJK – Zaterdag 18 mei was het zover, de drie damteams van de Puttense basisscholen Bij de Bron en De Schuilplaats speelden de halve finale van Nederland schooldammen. De welpen speelden in Bunschoten terwijl de pupillen van De Schuilplaats in het mooie Austerlitz achter de damborden plaatsnamen. De dammers van Bij de Bron mochten opnieuw naar Harderwijk, het strijdtoneel was RSG ‘t Slingerbos. De beide teams van De Schuilplaats plaatsen zich voor het NK schooldammen, de pupillen van Bij de Bron moesten met een – overigens keurige – zesde plaats genoegen nemen. Een nieuw Puttens record, niet eerder in de 75 jaar dat de Puttense DamClub bestaat plaatse zich meer dan één schooldamteam van Putten voor de Nederlandse finale.

Het pupillenteam van De Schuilplaats met Mark Doppenberg, Gennart Goorhuis, Geert-Jan van den Ham en Tristan van der Velde startte goed, de eerste twee wedstrijden werden gewonnen. Vervolgens ging het mis in het topduel tegen school De Triangel uit Eerbeek (2-6). Ook van de Gerardus Marjellaschool uit Reeuwijk werd verloren, zij het nipt met 3-5. De overige vier wedstrijden werden met duidelijke cijfers gewonnen waardoor een gedeeld derde plaats (en daarmee een ticket voor het NK schooldammen aangezien drie van de veertien teams zich plaatsen) werd behaald. Toch spande het erom, op basis van twee weerstandspunten waren de Puttenaren letterlijk de lachende derde.

De welpen van De Schuilplaats maakten het in die zin minder spannend. Frank van Keulen, Luke Moltmaker (invaller, Daan Dekker kon vanwege ziekte niet meedoen), Hidde Voorwinden en Olaf Wassink lieten geen onduidelijkheid bestaan over hun voornemen, een ticket voor de finale. Na zes ronden stonden zij met acht punten uit vijf duels (de overwinning op dummy niet meegerekend) gedeeld eerste van de negen deelnemende schooldamteams. De overige wedstrijden werden keurig gespeeld, de tweede plaats gaf daar nog extra glans aan.

Jesse van Os, Arien van Keulen, Ruben Tamminga en Robert Wallet van Bij de Bron troffen het slecht, zij speelden in de sterke poule van Harderwijk. Na vijf ronden was er nog hoop op een ticket voor het NK schooldammen. Met zeven wedstrijdpunten stonden ze zelfs derde. Vervolgens werd met grote cijfers (1-7) verloren van de Alfons Ariënsschool uit Harderwijk en van de Oranjeschool uit Wezep (eveneens 1-7) en daarmee ook de hoop op de finale.

Het NK schooldammen is op zaterdag 8 juni. De welpen mogen naar Vlissingen terwijl de pupillen naar het ‘wat’ noordelijkere Purmerend mogen afreizen. Zou het één van de teams lukken om de Puttense records (tweede bij de welpen, derde bij de pupillen van Nederland) aan te scherpen?

Geef een reactie