Damteams De Schuilplaats vierde van Nederland

PURMEREND/AUSTERLITZ – Zaterdag 8 juni was het eindelijk zover, het NK schooldammen voor de schooldammers van school De Schuilplaats uit Putten. De welpen mochten naar Austerlitz om daar tegen de zeventien andere beste schooldamteams van Nederland de strijd aan te gaan, de pupillen hadden in Purmerend negentien opponenten. Na twee zinderende finales bestegen beide teams het podium voor de vierde plaats.

Mark Doppenberg, Gennart Goorhuis, Geert-Jan van den Ham en Tristan van der Velde debuteerden op het NK schooldammen met een superieure 8-0 overwinning. Van herstel na de nederlaag in de tweede ronde was nauwelijks sprake, er volgden tweemaal een gelijkspel (4-4) waarmee de wedstrijdpunten achterbleven. Na de middagpauze legden de jongens een ongekende discipline aan de dag: tegenstander na tegenstander moest het onderspit delven, drie overwinningen op rij!

Bij aanvang van de laatste ronde was er zelfs nog een theoretische kans op het kampioenschap. De Triangel uit Eerbeek won echter zelf en pakte de titel, de strijd om de tweede plaats tussen Alfons Ariëns uit Harderwijk en De Schuilplaats bleef onbeslist waardoor de Puttenaren met een punt minder gedeeld derde en op basis van weerstandspunten als vierde eindigde. Een keurige prestatie als debutant, zou het ze volgend jaar lukken om het Puttense record (Bij de Bron, derde in 2006) te verbeteren?

Ook het welpenteam, bestaande uit Daan Dekker, Frank van Keulen, Hidde Voorwinden en Olaf Wassink, begon in Austerlitz goed aan de finale met een 7-1 overwinning. Na twee wedstrijden die in een gelijkspel eindigden en de drie overwinningen stonden de Puttense welpen na zeven ronden keurig ongeslagen bovenin met slechts twee verliespunten. Tegen de Jozefschool uit Huissen, de uiteindelijke kampioen, ging het mis: de schooldammers werden met een 1-7 nederlaag op hun nummer gezet. In de twee laatste ronden werd twee keer gelijkgespeeld, waardoor de Puttenaren hun hoge notering vasthielden. Helaas kwam de Eben Haëzerschool uit Bennekom wel tot winst in de laatste ronde, zij gingen langszij en eisten de derde plaats op. De vierde plaats was desondanks geen teleurstelling, een topprestatie van de welpen van school De Schuilplaats!

De Puttense DamClub kan terugzien op een geslaagd seizoen voor wat het schooldammen betreft. In meerdere opzichten, naast het mooie aantal deelnemers (120 leerlingen) bij het plaatselijke kampioenschap wisten twee teams dit jaar de Nederlandse finale te halen. Een nieuw kwantiteitsrecord. Dat vervolgens deze teams ook op het podium eindigden met tweemaal de vierde plaats geeft daar nog extra glans aan.

Geef een reactie