Dammers verliezen in slotronde

PUTTEN – Voor aanvang van de laatste wedstrijd in de Gelderse Hoofdklasse stond er voor de Puttense dammers weinig meer op het spel omdat handhaving al een aantal ronden eerder afgedwongen was. Voor de gasten uit Zutphen-Warnsveld stond er daarentegen wel een belangrijke wedstrijd op het programma. Bij verlies zou degradatie niet uitgesloten zijn. Door de ruime overwinning met 11-5 blijven ook zij actief op het hoogste provinciale strijdtoneel.

Het begon niet goed voor de Puttense dammers. De eerste nederlaag werd na ruim een uur spelen genoteerd. Elbert van de Bunt liet zich in de opening verrassen en keek tegen een dam aan die echter ten koste van een schijf snel van het bord verdween. Met een schijf minder en een zwakke vleugel was er geen houden meer aan.

Fred Elgersma speelde tegen één van de sterkere van Zutphen Warnsveld. Tegenstander Van Splunter bouwde een handige stelling op waarbij schijfverlies onontkoombaar was. Dit gebeurde ook en niet lang daarna hield Fred het voor gezien (0-4). Herman Arissen, spelend op bord één tegen kopvrouw Nina Hoekman, kwam er ook niet aan te pas. In hevige tijdnood liep zijn stelling op de klippen (0-6).

Aan Puttense zijde kon maar nauwelijks gewicht in de schaal gelegd worden. Alderliesten ging met een sterke flankaanval in de aanval. Zijn tegenstander, Van Amersfoort, speelde zo snel dat op een bepaald moment het verschil in tijdgebruik opgelopen was naar een uur. Met twintig zetten in twintig minuten hield Alderliesten zijn voordeel vast en dwong in het eindspel na de tijdnoodfase zijn tegenstander tot overgave (2-6).

Dat de dammers van Zutphen Warnsveld zouden gaan winnen, was inmiddels wel duidelijk. Toch was de opluchting te merken toen Tom van Baaren, die een overwinning boekte op Henry Kieft, allen duidelijk maakte: “jongens, we blijven erin!” De overige drie Puttense spelers Jaap van de Werfhorst, Patrick Wielemout en Henk Timmer kwamen niet winst en mochten berusten in remise.

De clubcompetitie 2009-2010 zit erop. Teamleider Henk Timmer kan met zijn mannen terugzien op een succesvol seizoen. De doelstelling, handhaven in de Gelderse Hoofdklasse, is ruimschoots gehaald met een notatie in het linkerrijtje (zesde van de twaalf). Met vijf overwinningen, vijf nederlagen en één gelijkspel ziet Putten zich genoteerd met elf punten uit elf wedstrijden.

Geef een reactie