Dammers onderuit tegen nieuwe kampioen VBI Huissen

PUTTEN – De dammers van de Puttense DamClub kwamen in de voorlaatste ronde van Gelderse Hoofdklasse opnieuw ruim te kort. Ditmaal was ook VBI Huissen met 12-4 sterk. De Huissenaren zijn kampioen, de Puttense formatie zakte naar de achtste plaats. Handhaving in de Gelderse Hoofdklasse is al geruime tijd een feit, de laatste drie van de twaalf teams degraderen. De enige overwinning aan Puttense zijde kwam van invaller Serge Visser.

Henry Kieft kwam aan bord 5 al vanuit de opening onder druk tegen de op papier veel sterkere Emiel Leijser. Rond de klokcontrole kwam Kieft positioneel er niet meer aan te pas en volgde een damcombinatie (0-2). De tweede uitslag, enkele minuten later, was die van invaller Serge Visser tegen Gerard Boogaars. Visser had het positioneel zwaar maar verdedigde secuur. Met een slagzet pakte hij onverwachts de volle buit (2-2). Teamleider Henk Timmer kwam tegen Remco Vredenberg niet echt in zijn spel. Tegenstander Vredenberg speelde voorzichtig, het evenwicht werd niet verbroken (3-3).

Herman Arissen had vooral last van de klok. Tegenstander Leen de Rooij ging hier handig in mee en voerde door snel te spelen de druk op. Positioneel haakte Arissen af, een strategische overwinning kon De Rooij bijschrijven (3-5). Jaap van de Werfhorst kwam goed uit de opening tegen Jan van Loenen. In het middenspel speelde Van Loenen scherper en wikkelde af naar een gewonnen eindspel (3-7). Joras Ferwerda speelde een vlakke partij tegen Jo Weijman. In het middenspel positioneerde Weijman zijn schijven beter, Ferwerda ging een eindspel tegemoet dat Weijman scherp uitspeelde (3-9).

Een ander lichtpuntje was de remise van Alderliesten tegen GMI Van Aalten. De grootmeester had lange tijd het initiatief met een hekstelling. Alderliesten bleef koel en kwam er via het centrum goed uit. In het eindspel vond Alderliesten de juiste weg naar remise (4-10). Patrick Wielemout leek eenzelfde resultaat te behalen tegen Joost Hendriksen. Toch gaf hij op logische wijze de remise in een lastig vier-om-twee (vier witte schijven tegen een zwarte dam en schijf) weg. Hendriksen bekroonde het kampioenschap en de uitslag van deze wedstrijd met zijn overwinning (4-12).

Damclub VBI Huissen debuteerde dit seizoen in de Gelderse Hoofdklasse. Zij hebben vier punten voorsprong op de nummer twee, WSDV Wageningen en zijn door de winst op Putten kampioen. De Puttenaren handhaven zich ook in de Gelderse Hoofdklasse, na zeven speelronden waren de benodigde wedstrijdpunten al ruim binnen. Overigens komen de Puttense dammers tegen de sterkere ploegen steevast te kort: het was de derde 4-12 nederlaag op rij.

PDC Putten DV VBI Huissen 4-12
1) Alderliesten Van Aalten 1-1 (7)
2) Herman Arissen Leen de Rooij 0-2 (4)
3) Patrick Wielemout Joost Hendriksen* 0-2 (8)
4) Jaap van de Werfhorst Jan van Loenen 0-2 (5)
5) Henry Kieft Emiel Leijser 0-2 (1)
6) Joras Ferwerda Jo Weijman 0-2 (6)
7) Henk Timmer Remco Vredenberg 1-1 (3)
8) Serge Visser* Gerard Boogaars* 2-0 (2)

Geef een reactie