Dammers met beide benen op de grond

LUNTEREN – Het eerste team van de Puttense DamClub speelde dinsdagavond 27 november in de zesde ronde van de Gelderse Hoofdklasse tegen DES Lunteren. De Lunterse formatie had bij aanvang van de wedstrijd, ondanks dat zij thuis nog ongeslagen zijn, drie wedstrijdpunten minder dan Putten. Al snel was er een schets van de uitslag: Putten kwam aanzienlijk tekort, de 6-0 bevestigde dit en de 13-3 uitslag was niet eens geflatteerd. Opvallend was dat vijf van de acht Puttenaren dezelfde tegenstander troffen als vorig seizoen in de wedstrijd tussen PDC Putten en DES Lunteren.

Aan het eerste bord, waar Herman Arissen evenals vorig jaar tegen Aldert van Eck speelde, ging het al snel mis. Van Eck vlocht een zetje in de stand waar Arissen intuinde, het gevolg was een schijf achterstand en snel partijverlies (2-0). Henry Kieft kon het niet bolwerken tegen Wijnand Voskuil die met een flankaanval een florissante positie won (4-0). Herman Cousijnsen speelde tegen Arjen Timmer die zich liet opsluiten op de korte vleugel. Timmer kwam positioneel goed tevoorschijn. Toch nam hij veel risico om de partij naar zich toe te trekken en overspeelde zijn hand toen hij schijfwinst leek af te dwingen. Cousijnsen had de mogelijk te combineren naar dam (afbeelding, zwart aan zet) waarbij er maar liefst veertien schijven van het bord zouden gaan met een flinterdun vijf-om-vijf eindspel. Cousijnsen miste deze mogelijkheid en verloor een schijf en vrij snel daarna de partij (6-0).

Henk Timmer pakte het eerste bordpunt voor Putten tegen Jaap Heij. De remise was dezelfde uitslag als vorig seizoen toen Timmer en Heij elkaar ook troffen. Timmer had de betere papieren in het late middenspel. Na de klokcontrole bleek dit voordeel echter niet genoeg om de partij winnend af te ronden (7-1). Joras Ferwerda kwam goed uit de opening tegen Arno Bos maar zag in het middenspel zijn ‘voordeel’ verwateren. In het eindspel was remise de logische uitslag waarmee hij de Puttense score verdubbelde (8-2). Patrick Wielemout was niet scherp in het middenspel tegen Dik van Roekel die zijn team een goede dienst bewees door met een mooie combinatie naar dam te combineren. De mentale tik was voelbaar, ook dit bord (na de overwinning op het eerste bord) leek naar Lunteren te gaan. Wielemout bleef koel en haalde het onderste uit de kan om verlies te voorkomen, wat hem echter niet lukte (10-2).

Jaap van de Werfhorst nam het opnieuw op tegen Harmjan Lammers. Het evenwicht werd in het late middenspel verstoord, Lammers verraste met een dubbeloffer en won het afspel gedecideerd (11-2). Alderliesten zat ook weer tegenover dezelfde speler, Lammers. Alderliesten liet onhandig een grote afruil toe waarbij maar liefst tien schijven van het bord werden gewerkt door Lammers. Het ‘middenspel’ en eindspel liep – teleurstellend voor Putten – vrij gemakkelijk naar remise (13-3).

Ondanks deze nederlaag blijft Putten na deze spelronde genoteerd in het linkerrijtje. De volgende wedstrijd is de thuiswedstrijd tegen de Kroonschijf uit Ede, de hekkensluiter die deze speelronde met 16-0 verloor van WSDV Wageningen, op vrijdag 14 december in het Denksportcentrum.

DES Lunteren PDC Putten 13-3
1) Aldert van Eck Herman Arissen 2-0 (1)
2) Harmjan Lammers Jaap van de Werfhorst 2-0 (7)
3) Arjen Timmer Herman Cousijnsen 2-0 (3)
4) Lammers Alderliesten 1-1 (8)
5) Wijnand Voskuil Henry Kieft 2-0 (2)
6) Dik van Roekel Patrick Wielemout 2-0 (6)
7) Jaap Heij Henk Timmer 1-1 (5)
8) Arno Bos Joras Ferwerda 1-1 (4)

Geef een reactie